e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Muzea příští týden otevřou své dveře návštěvníkům

publikováno: 7.5.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Od pondělí 11. května mohou mít otevřeno muzea a galerie. Oblastní muzeuma Chomutov i Most využijí hned prvního možného dne a mimořádně otevřou své expozice v pondělí, v Žatci, Teplicích a Lounech se přidají v úterý 12. května. Co vám mohou nabídnout? AKTUALIZOVÁNO

Oblastní muzeum Chomutov bude mít mimořádně otevřeno hned v pondělí 11. května, a to od 9,00 do 17,00 hodin. V dalších dnech už bude otevřeno v běžném režimu, tedy od úterý do pátku od 9,00 do 17,00 hodin, v sobotu od 13,00 do 17,00 hodin. "V souvislosti s opatřeními proti koronaviru jsme byli nuceni změnit plánovaný program. Od znovuotevření je možné navštívit výstavy Kachle sedmi století v budově radnice a Únik z totality aneb listopad 89 na Chomutovsku v hlavní budově," informovalo muzeum. Zatím výstava keramických kachlí bude přístupná až do října, na výstavu k výročí sametové revoluce máte čas jen do konce června.

Stejně tak Oblastní muzeum a galerie v Mostě přivítá první návštěvníky hned v pondělí a navíc zdarma. Otevřeno bude od 10,00 do 18,00 hodin.

Oblastní muzeum v Lounech se otevírá v úterý 12. května. Historická budova Sokolů z Mor však nadále prochází rekonstrukcí, takže nabídka muzea je omezená. Navštívit můžete geologickou a přírodovědnou expozici. Až do června byla prodloužena výstavy zajímavých kalíšků na vajíčka, která se otevřela před Velikonocemi. O nových výstavách muzeum zatím neinformovalo. Od úterý je otevřen i Archeoskanzen v Březně, akce jsou zatím zrušeny.

Regionální muzeum v Žatci otevře v úterý všechny své budovy. Hlavní budova Regionálního muzea v Žatci v Husově ulici prodlužuje do 31. května výstavu Od košilky …, která přibližuje období porodu, narození a křest dítěte. "Dále si uděláme Velikonoce po Velikonocích, protože zpřístupníme expozici kraslic, kterou jsme pro vás sice připravili již v březnu, ale neměli jste možnost ji fyzicky navštívit kvůli nouzovému stavu," informovala Jitka Krouzová. Ve Staré papírně je do 29. května otevřena výstava Hans Kudlich – osvoboditel sedláků. V Křížově vile se připravuje nová výstava Šikovné ruce našich babiček, o jejím otevření vás budeme informovat. "V červnu jsme pro návštěvníky připravili výstavy Dámy a pánové, držte si klobouky! a Keramika trochu jinak. Vernisáže k novým výstavám se až do odvolání konat nebudou," doplnila Jitka Krouzová.

Kadaňské muzeum, které provozuje baštu, kadaňský hrad či klášter, plánuje otevřít své expozice v sobotu 30. května. Od pondělí je ale možné v budově radnice navštívit Galerii Josefa Lieslera s výstavou Emy a Báry Srncových.

12. května bude v Lounech v GAMLu zpřístupněna výstava Vladimíra Nováka. Vernisáž by měla podle předběžných plánů proběhnout ve druhém červnovém týdnu.

Regionální muzeum v Teplicích přivítá první návštěvníky v úterý 12. května. "Opatření kvůli pandemii nám bohužel zamíchala s termíny výstav, některé z nich jsme museli posunout, zrušit nebo přesunout. O nových termínech výstav budeme co nejdříve informovat," sdělila Vlasta Tichá. Muzejní noc by se měla konat na podzim. Stálé expozice budou nyní otevřeny v běžné pracovní době, prohlídky s průvodcem začínají každou celou hodinu od úterý do neděle od 10,00 do 12,00 a od 13,00 do 17,00 hodin.

Ve všech muzeích je nutné dodržovat stanovené hygienické podmínky a návštěva je možná pouze v rouškách.

Na fotografii historická budova radnice s expozicí Oblastního muzea v Chomutově.