e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Co s volnou středou?

publikováno: 7.5.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Přemýšlíte, jak využít sváteční den 8. května? Připravili jsme pro vás pár tipů na akce a výlety. Volný den můžete prožít připomínkou válečných událostí, sportem, ale též se sklenkou vína nebo na rodinném festivalu. Pozor: OPRAVENA CHYBA V POZVÁNCE NA KOČIČÁK!

Chomutov
Už v úterý večer můžete vyrazit do chomutovské knihovny (bývalý jezuitský areál). U příležitosti konce druhé světové války si tam můžete přijít povídat s Jiřím Piramovským o lidech, kteří již 20 let svůj čas a srdce věnují nejen rekonstrukci pevností z let 1936 a 1937 nad Chomutovem, ale i odkazu Československa z let 1918 – 1938. Začátek v 17,00 hodin.

Jirkov
Taktéž v předvečer svátku se koná Noc věží v Jirkově. Na jirkovskou městskou věž budete moci vystoupat od 19,00 do 22,00 hodin. Informace najdete v článku Hurá na věž! Do Jirkova a Kadaně

Krušné hory
Na Lesné v Krušných horách se ve středu 8. května koná závod do vrchu Sherpa Cup. Čeká vás pořádný výstup v horském terénu a ještě se zátěží. Trasa měří přes 2 kilometry s převýšením 200 metrů. Start je v Pyšné v 11,30 hodin (hlavní závod mužů, připraveny jsou i další kategorie). Startovné pro děti je 50 Kč, mládež 100 Kč, dospělí 250 Kč. Cíl je v Lesné u horského hotelu, pro každého připraveno občerstvení a pamětní mediale.

Litvínov
Pokud vás zajímá spíš druhá světová válka, jejíž konec si ve středu připomínáme, vydejte se s týmem Offroadsafari na výlet. Startuje v 10,00 hodin ve středu 8. května. Vydáte se na místa, kde se odehrávaly klíčové momenty 2. světové války na Mostecku a přenesete do tehdejší atmosféry. Sraz je u štábu Rico na Šumné v Litvínově, vstupenky zde

Klášterec nad Ohří
V Klášterci nad Ohří využijí sváteční den k zahájení turistické sezóny 2019. Akce se bude konat od 13,00 hodin na zámku. Čekají vás hudební vystoupení, divadlo, uslyšíte třeba guatemalského kytaristu Fernanda Lopeze nebo kapelu Voxel. Děti čeká stezka do zámeckého sklepení, kde na ně budou připraveni čerti s překvapením. Pro děti též skákací hrady, malování na obličej, fotoateliér, otevřena bude i cukrárna. Vstup je zdarma.

Moldava v Krušných horách
Ve středu startuje na Moldavě v Krušných horách závod Český kros Moldava jaro. Běžecké závody v horském terénu startují od moldavského nádraží. Dlouhá trasa 24 km vás dovede na Pramenáč (909 m n. m.) a Vrch Tří pánů a je opravdu pro zdatné. Střední trasa měří 14 km a má mnohem mírnější profil. Krátká trasa měří 7 km a je krátkým horským kros sprintem, který zvládne každý. Start je v poledne.

Most
Před Repre v Mostě se ve středu 8. května koná podruhé Festival Recykult, letos vesmírný. Po celý den od 11,00 hodin vás čekají stánky zajímavých prodejců a vystavovatelů, tvůrčí dílny, hudba a divadlo. Otevřeno bude také planetárium, které nabídne pořady a prohlídky zdarma. Podrobnosti v článku.

Skalka u Vlastislavi
Zajímavou příležitost navštívit jinak uzavřený zámek Skalka u Vlastislavi v Českém středohoří nabídne první ročník vinařské akce. Svá vína představí ve středu 8. května vinaři z nejbližšího okolí Vlastislavi. Ke koštu tak budou například vína z Třebenic, nebo Medvědic, ale i ze Žernosek a dalších míst Českého středohoří. Akci doplní prohlídky zámku i zámeckého sklepení, živá hudba, dobroty a krásné výhledy na Středohoří. Část výtěžku věnují organizátoři na regeneraci zámku. Otevřeno bude od 10,00 do 20,00 hodin.

Foto: Muzeum československého opevnění z let 1936-1938 na Kočičáku.