e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Rumburk připomene 100 let vzpoury

publikováno: 7.5.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Přesně 100 let uplyne letos 21. května od začátku vojenské vzpoury v Rumburku, do které se zapojilo na 700 vojáků českých vojáků náhradního praporu 7. střeleckého pluku rakousko-uherské armády. Město Rumburk ji připomene velkými oslavami, které se budou konat 19. května.

Zpočátku byla vzpoura reakcí zejména na nedostatečné zásobování (vojáci trpěli hlady), nevyplacený žold a šikanu německými důstojníky. Přestože vzpoura vypukla spontánně, její vůdcové navázali rychle kontakt s českými vojáky z královéhradeckého 18. pěšího pluku, kteří byli umístěni v České Lípě. Jedině toto by mohlo přenést vzpouru do dalších oblastí, což mohlo přerůst v revoluci, která byla v českých zemích na spadnutí. Vzbouřenci nejprve obsadili město Rumburk a poté se vydali na pochod k Novému Boru, kde byli obklíčeni vojsky rakousko-uherské armády včetně královéhradeckého 18. pěšího pluku a rozprášeni. Deset povstalců včetně jejích vůdců bylo popraveno, dalších téměř 600 vojáků bylo potrestáno jinak, kromě jiného posláním na frontu. 

100. výročí vzpoury si v Rumburku připomeneme velkými oslavami v sobotu 19. května,  do Nového Boru se pak oslavy přesunou o den později. Je připraven bohatý program, kde bude k vidění hned několik zajímavostí. Na Dymníku se v sobotu od 9,30 hodin uskuteční rekonstrukce bitvy čsl. legionářů na Transsibiřské magistrále. Na Lužickém náměstí a v okolí vás pak čeká: scénické zpracování Rumburské vzpoury, vojenská technika, polní lazaret, průvod městem, vojenská hudba, výstavy v muzeu, možnost si osobně v historické mincovně vyrazit pamětní minci vydanou u příležitosti 100. výročí Rumburské vzpoury. To všechno bude doplněno kulturním programem i stánkovým prodejem. Děti si přijdou na své s dobovými atrakcemi, které mají zdarma. V neděli se pak v muzeu koná beseda l filmu Hvězda zvaná pelyněk (od 19,00 hodin) a od 21,00 hodin promítání na Lužickém náměstí.

Již v sobotu 12. května se koná Pochod Rumburské vzpoury do Nového Boru, který začíná na Lužickém náměstí v Rumburku v 8,00 hodin. Na Dymníku budou od 10,00 hodin připraveny lety vrtulníkem. Legiovlak, o němž se můžete dočíst zde, bude stát na nádraží v Rumburku již od 15. do 19. května. 

Oblastní muzeum v Mostě pořádá v sobotu 19. května výlet na tuto slavnost, odjezd od muzea je v 7,00 hodin, cena dopravy 280 korun. Jízdenky jsou v prodeji v recepci muzea od 10. 4. do 15. 5. 2018. Můžete si ale užít slavnosti v celé jejich šíři a najít si v Rumburku či okolí příjemné ubytování.

Článek obsahuje P.I.