e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Věž přesunutého kostela se opět otevře k vyhlídce

publikováno: 7.5.2015, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Čtyři desítky let uplynou letos od stěhování děkanského kostela v Mostě, které tuto památku proslavily po celém světě. V polovině května se po rekonstrukci znovu otevře kostelní věž, která nabídne nový prohlídkový okruh. Představí historické fotografie starého Mostu, bourání i stěhování kostela a také pohled na proměny krajiny okolo něj.

Stěhování kostela Nanebevzetí Panny Marie z města, které muselo ustoupit těžbě uhlí, probíhalo v září a říjnu 1975 po letech technických příprav. Unikátnost řešení láká návštěvníky dodnes. V suterénu kostela je možné shlédnout film, který přípravu i samotný přesun o 841 metrů mapuje. Další možnost, jak si připomenout tuto událost, nabídne od 15. května veřejnosti věž kostela. Ta byla dostavěna po přestěhování kostela a nyní prošla rekonstrukcí.

Prohlídkový okruh v jednotlivých patrech věže představí fotografie starého Mostu, přiblíží časy, kdy se město stalo kulisou válečných filmů, a ukáže snímky z bourání i ze stěhování kostela. V dalších patrech uvidí návštěvníci srovnávací snímky Stanislava Štýse, které mapují proměny krajiny po rekultivacích. Poslední ochoz nabídne aktuální fotografie Mostecka Jana Hodače. Ve čtvrtek 14. května se při vernisáži nové expozice v kostele otevře zároveň i krátkodobá výstava fotografií Jana Hodače Hory Doly v kapli svatého Ducha, která potrvá do června.