e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Posnídejte férově aneb sobotní piknik

publikováno: 7.5.2014, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu ráno 10. května můžete zdravě, ale také "férově" posnídat na desítkách míst České republiky a oslavit tak Světový den pro fair trade. Co se pod ranním piknikem skrývá a kam můžete přijít na snídani severu Čech, se dočtete v našem článku.

O čem to je?

Myšlenka Férové snídaně ve vašem městě je velmi prostá: Současně s tisíci dalších lidí na celém světě, po boku svých blízkých a přátel, posnídat fairtradové a lokální produkty a dát tak najevo svůj zájem o téma spravedlivého obchodu a zodpovědné spotřeby.

"Mnoho českých prodejců nevěří, že etické výrobky mají své místo na jejich regálech. Nechceme se spoléhat na to, že tito prodejci sami od sebe porozumí jasným trendům běžným v Západní Evropě. Férovou snídani prodejcům jasně říkáme: chceme kupovat fair trade a máme zájem o výrobky vyrobené v důstojných podmínkách," vysvětlují organizátoři.

Jak to probíhá?

Férová snídaně probíhá formou pikniku, na kterém se sejdou všichni, pro které je důležitá odpovědná spotřeba, důstojné pracovní podmínky a dodržování lidských práv všude ve světě. Nejde o ochutnávku ani komerční propagaci – každý si na snídani donese své fér-bio-lokální-jakékoli dobroty a pokud má chuť, rozdělí se s ostatními snídajícími. Férová snídaně je senzační příležitost setkat se s kamarády, rodinou nebo třeba sousedy a strávit společně jedno květnové sobotní dopoledne příjemnou snídaní.

Co s sebou?

Fairtradové dobroty se rády kamarádí s těmi lokálními. Můžete si upéct buchtu z fairtradového kakaa a cukru, biomouky, medu od místního včelaře a vajíček od souseda a k tomu si uvařit do termosky fair trade čaj nebo kávu. Nemáte čas ani chuť na pečení? Pak stačí chleba namazaný marmeládou z jahod z vaší zahrádky, fairtradovou čokoládovou pomazánkou nebo sýrem od místního farmáře.

Kam vyrazit?

Kadaň - v 9,30 na zahradě před Střelnicí
Most - v 10,00 v arboretu při 1. ZŠ v Mostě (v případě špatného počasí uvnitř ZŠ)
Litvínov - v 10,00 v parku u Pilařského rybníka (za deště MŠ a ZŠ Ruská)
Teplice - v 9,30 Zámecká zahrada (za deště areál Gymnázia)
Louny - v 10,00 dvorek Městské knihovny (za deště uvnitř knihovny)
Žatec - v 9,30 Klášterní zahrada u Kapucínského kláštera (v případě deště se schováte do altánu na zahradě)
Krásný Dvůr -v 10,00 na návsi za kostelem (za deště v zasedací místnosti na obecním úřadě)
Valeč - v 10,00 u kavárny Prádelna ve Valečském zámeckém parku (za deště uvnitř kavárny)
Litoměřice - v 10,00 na zahradě Masarykovy ZŠ (nebo ve škole)