e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Herec Josef Somr se připojí k pochodu za Oldřichem a Boženou

publikováno: 7.5.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pokud si knížete Oldřicha a pradlenu Boženu spojujete výhradně s Perucí na Lounsku, možná si v sobotu 10. května rozšíříte obzory. Zváni jste totiž na turistický pochod za Oldřichem a Boženou, kteří se údajně setkali u brodu na potoce Hasina v Opočně u Loun. Kromě zajímavého turistického výletu vás čeká i kulturní program a návštěva Nového Hradu.

Podle několika dostupných poznatků se totiž český kníže Oldřich mohl setkat se svojí Boženou nikoli na Peruci, ale v Opočně u Loun. České pověsti i názory dnešních historiků jsou této možnosti nakloněny. Proto se vloni rozhodli někteří nadšenci uspořádat jakousi rekonstrukci této události pod názvem Kde mohl potkat Oldřich Boženu aneb setkání u brodu. Na místě možného setkání navíc vzniklo turistické zastavení, kde se konají například Dny evropského dědictví.

Letošní pochod v sobotu 10. května na akci navazuje. "Podle scénáře má pochod značit návrat Oldřicha a Boženy po mnoha letech zpět na místo, kde se poprvé setkali a vytvořili tímto vztahem základ pro pokračování rodu Přemyslovců na další tři století. Při této návštěvě si zároveň prohlédnou, zda vzkvétá jejich panství – Žatecký úděl, setkají se se starostou a místními občany a na závěr předá kníže Oldřich vyznamenání některým zasloužilým jednotlivcům – Řád knížete Oldřicha, za věrnost a odvahu," vysvětlují pořadatelé.

Start pochodu je ve 14,40 hodin u sokolovny v Opočně (shromáždění účastníků a přivítání starostou již ve dvě hodiny). Trasa vás zavede na nedaleký Nový Hrad v Jimlíně, kde účastníky přivátá a provede ředitel Josef Kabát a kde uvidíte ukázky dobového boje. V 16,30 hodin je naplánováno vítání Oldřicha zpět v Opočně a předání zmíněných řádů. "A protože má být akce opravdu zážitkem pro účastníky i diváky, neváhali jsme přizvat ke spolupráci opět vynikajícího herce Josefa Somra, knížete Oldřicha „po dvaceti letech“ bude představovat výborný jezdec (a také známý politik) Petr Bendl, kněžnu Boženu si zahraje Martina Krausová. Oba se úspěšně zhostili rolí knížete Václava a jeho manželky v loňském září v Kounově," doplňují pořadatelé.

Jízdní doprovod tradičně zajistí jezdecký klub Garuda z Cínovce doplněný o další jezdce z lounského regionu, ozbrojený doprovod knížete vytvoří dvě historické skupiny – Anno Domini a SHS Týřov a postarají se i o bojové ukázky během pochodu a v jeho cíli. "Není jistě bez zajímavosti, že celá řada účastníků pochodu bude oblečena v dobových kostýmech a dokreslí tak neobvyklost pochodu," prozradili pořadatelé závěrem. Pro děti je od 17,00 hodin připraven program se soutěžemi a ukázkami, vše završí posezení u hospody Myslivna s hudbou.