e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výlety po Klášterecku: Do skal Doupovských hor

publikováno: 7.4.2021, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Třetí síl seriálu "katastr není žádná katastrofa", který odhaluje zajímavá místa Klášterecka, vás zavede k Rašovickým skalám na okraji Doupovských hor. Odhalíte sopačná tajemství tohoto místa a nabídne se vám jedinečný výhled na Lestkov nebo Krušné hory.

Tip č. 3 Rašovické skály + Nedíl

katastr_rasovice_2.jpgVzdálenost: 6 km, 2 hodiny
Náročnost: Mírně náročná
Vhodné pro: rodiny s většími dětmi, aktivní turisté
Náš tip: Mějte psa na vodítku :-)

Z vrcholu Rašovických skal je nádherný výhled na blízký hrad Lestkov, Černý vrch, Klášterec nad Ohří a na Krušné hory včetně nejvyššího vrcholu Klínovce. Málokdo ví, že Rašovické skály jsou nedílnou součástí vrchu Nedíl, nacházejí se na jeho západním výběžku. Takže pokud chcete ochutnat pravé Doupovské vrchy, vydejte se pěšky na Nedíl a hřebenovým trailem dolů! Chráněné území Rašovických skal je přístupné po lesních a polních cestách z Lestkova nebo ze Suchého Dolu.

Z města se můžete na skály vydat pěšky, nebo si zkrátit část cesty autem. To můžete nechat na návsi v Lestkově a po hranici Vojenského újezdu se vydat na jednu z nejhezčích vyhlídek v katastru města. Využít můžete mapu s návodem na cestu.

Zajímavosti:

Rašovické skály jsou národní přírodní památka v Doupovských horách. Nachází se asi jeden kilometr východně od Lestkova. Dominantou chráněného území je přibližně dvacet metrů vysoká a 150 metrů dlouhá skalní stěna s výskytem řady ohrožených druhů rostlin a živočichů. Skály ukončují rozlehlý čedičový horský hřeben Nedíl (616 m) a tvoří stejnojmennou přírodní památku.

Doupovské hory vznikly působením sopečné činnosti Doupovského vulkánu v průběhu třetihor a pozdějším odtržením sesuvu, který je dlouhý 1100 metrů, kdy se jeho uloženiny nahromadily pod úpatím svahu.

Důvodem ochrany Rašovických skal je zachování teplomilných společenstev na čedičovém podkladě. Na skalních stěnách i plošinách se vyskytuje řada teplomilných rostlin, z nichž je řada zvláště chráněných. Pro pochybek severní jsou Rašovické skály jednou z posledních lokalit výskytu v Česku, vyskytuje se zde i koniklec luční český nebo hvozdík sivý. V okolí se nacházejí různověké lesní porosty se zastoupením listnatých i jehličnatých stromů.

V chráněném území hnízdí kriticky ohrožený sokol stěhovavý (Falco peregrinus). Ze silně ohrožených ptáků v Rašovických skalách hnízdí holub doupňák (Columba oenas), lejsek malý (Ficedula parva) a bývá pozorován skřivan lesní (Lullula arborea), lejsek šedý (Muscicapa striata) a krahujec obecný (Accipiter nisus).

Tip č. 1: Perštejnský Špičák
Tip č. 2: Podmileský potok + Holubí vrch a Doupňák

Foto: @_little_fool_, @veronika.pesickova