e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nový Hrad vstupuje do roku Schwarzenbergů

publikováno: 7.4.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V roce 2017 tomu bude přesně 250 let, kdy zpustlý, sedláky a pruskými vojáky zbídačený zámek v Jimlíně zakoupil od rodu Löweneggů z Tondeur kníže Josef Adam ze Schwarzenbergu a připojil ho k panství postoloprtskému. Kromě Nového Hradu, který se poprvé otevře na Velký pátek 14. dubna, bude slavit i samotný Jimlín, a to 750 let. Podívejte se, co se na zámku i podzámčí chystá.

"Zatímco v předchozích letech jsme si připomněli počátky i osudy Kolowratů, jejich stopy v krajině, stejně jako na jejich pokračovatele, letos se zaměříme na rod Schwarzenbergů, poslední šlechtické majitele lounského regionu," informuje správa zámku. Zámek Nový Hrad chystá pro letošní rok novou sérii přednášek. Kromě toho ale na popud Víta Pávka z Nového Hradu vznikla iniciativa Schwarzenberské Lounsko, jejímž cílem je zviditelnit i další schwarzenberské památky v regionu, ať už jde o zámek nebo i hospodářské budovy. Podle Pávka je totiž hustota staveb tohoto šlechtického rodu na Lounsku nebývalá, mnohé z nich ale upadly v zapomnění. Proto se projekt snaží zapojit i běžně uzavřené památky.

V Postoloprtech už se konala série přednášek, další budou probíhat přímo na zámku v Novém Hradě. První z nich se koná ve středu 24. května od 18,00 hodin a o schwarzenberském majetku v severních Čechách bude hovořit právě Vít Pávek ze správy zámku. Tento den bude navíc slavnostně odhalen zrestaurovaný knížecí erb na první bráně zámku a svou účast přislíbil Karel Schwarzenberg i Schwarzenberská granátnická garda z Českého Krumlova. V červnu přijede na zámku hejtman Schwarzenberské granátnické gardy, která od roku 1742 střežila zámek v Českém Krumlově a která se má nyní na toto sídlo vrátit. Série přednášek bude pokračovat každý měsíc až do října.

Slavit bude i samotný Jimlín, a to 750 let od první zmínky. "Roku 1267 se totiž v písemnostech setkáváme s Chotěborem z Jimlína, příslušníkem pozdějšího rytířského rodu, jež vymřel v polovině 15. století a na výsluní se dostal za vlády Lucemburků," informoval Pávek. Oslavy by se měly konat 17. června. Připojit se mají také Louny, které si připomenou 125. výročí od vystavění lounského knížecího pivovaru.

Na samotném zámku v Jimlíně jsou první akcí v neděli 16. dubna Velikonoce. Otevřeno bude po rekonstrukci nádvoří ale již v pátek 14. dubna. Aktuálně si můžete na zámku prohlédnout panelovou výstavu, která představuje podstávkové domy ze severních Čech, a expozici věnovanou Eleonoře ze Schwarzenbergu.