e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Benešovský zámek se otevře už v půli března

publikováno: 7.3.2017, kategorie: Památky, autor: Miluše Kristková

Sdílet: facebook twitter google+

Nová turistická sezona je pomalu za dveřmi a na Státním zámku v Benešově nad Ploučnicí finišují s přípravami. „Letos to je skutečně velmi náročné, zámek je totiž poloprázdný. Využili jsme zimního období a mnoho věcí jsme poslali do restaurátorských dílen,“ vysvětlil kastelán benešovských zámků Zdeněk Henig. 

Důkladné očisty se tak dočkaly například lovecké pušky, ale i helmice, pancíře a pušky z období  Třicetileté války. Do rukou odborníků odeslali z Benešova nad Ploučnicí i veškeré cínové nádobí. „Odborná očista mobiliáře je prevencí před znehodnocením. Na věcech se totiž podepisuje nejen zub času, ale i vlhkost či výkyvy počasí. Na mnohých památkách se také odráží neodborný zásah z minulosti,“ doplnil kastelán. Expozice v Dolním zámku i Wolfovo paláci bude navíc rozšířena o další lovecké trofeje a bohatě zdobené lovecké pušky. 

Mobiliář zmizel především z Dolního zámku, ten Horní se dočkal proměny expozice v 1. patře. „Z restaurátorských dílen se konečně vrací už i poslední obrazy rodu Thun-Hohenstein, a tak se konečně původní majitelé Horního zámku mohou v plné parádě představit veřejnosti,“ neskrýval radost z návratu Thunů kastelán Henig. Obrazová galerie v Horním zámku se tak rozroste o díla v životní velikosti, rodová galerie bude rozšířena i o spřízněný rod Thun-Hohenstein-Salm-Reifferscheid. Obrazy členů rodu Thun-Hohenstein mohli návštěvníci benešovských zámků spatřit už i v loňském roce, ale jen po omezenou dobu a navíc v omezeném prostoru. Z poza dveří totiž mohli nahlédnout pod ruce restaurátorek.

Benešovské zámky se veřejnosti v letošním roce poprvé otevřou v sobotu 18. března. „Prohlídky se v březnu konají pouze o víkendech a v pevně stanovených časech. Ve všední dny je zámek přístupný pouze pro předem objednané skupiny nad 5 osob,“ upozornil Henig. Prohlídky Dolního zámku začínají vždy v 11,00 a ve 13,30, prohlídky Wolfova paláce vždy ve 12,00 a ve 14,30 a Horního zámkuve 12,45 a v 15,15 hodin. V dalších měsících bude zámek přístupný denně, dle platného návštěvního řádu.