e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve středu začíná v Kadani divadelní festival

publikováno: 7.3.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

KaDiBřez nebo-li Kadaňský divadelní březen, přehlídka amatérského divadla, začne prvním představením ve středu 9. března. Na divadelních prknech kadaňského Orfea vás pobaví známý Jirotkův příběh o sluhu Saturninovi. Přehlídka potrvá až do 30. března a zahrnuje čtyři představení.

9. 3. Saturnin

Ten příběh známe asi všichni - mladý džentlmen si pořídí sluhu, pro kterého nic není nemožné a který má unikátní smysl pro dramatično i péči o svého pána. A tak začíná pořádné dobrodružství, ve kterém nechybí otravná teta Kateřina se svým osmnáctiletým synkem, rošťácký doktor Vlach ani krásná slečna Barbora. Ano, bavíme se samozřejmě o geniálním humoristickém románu Zdeňka Jirotky - Saturnin. Ten určitě znáte i ve filmovém zpracování z roku 1994 s Ondřejem Havelkou a Oldřichem Víznerem pod režií Jiřího Věrčáka. Díky ochotníkům z Rakovníka si tento příběh budete moci vychutnat i na divadelních prknech.
Divadelní spolek Tyl Rakovník odehrál svou první hru před úctyhodnými 140 lety a Saturnin se roku 2005 stal neuvěřitelnou 678. premiérou! Při sledování představení tohoto souboru však nebudete mít pocit, že před Vámi stojí čtrnáctidekádový stařík, naopak - z divadelníků srší elán, nadšení a především skvělé výkony, které je nejednou dostaly do ústředního kola prestižní přehlídky českých ochotnických souborů Jiráskův Hronov. Saturnina si zkrátka vychutnáte v podání skutečných profíků mezi ochotníky!

16. 3. Solaris

Existuje na světě člověk, který nikdy neprovedl nic špatného? Nic, za co by se styděl nebo dokonce nenáviděl?
Na dalším představení v rámci KAdaňského DIvadelního BŘEZna se můžete těšit na dramatizaci světově uznávané literární předlohy Stanislawa Lema, která byla již nespočetněkrát inscenována a inspirovala i filmové tvůrce. Známý je zejména film ruského režiséra Andreje Tarkovského z roku 1971. V roce 2002 měl premiéru film Stevena Soderbergha v produkci Jamese Camerona a letos v Kadani příběh uvidíte v podání herců kláštereckých ochotnických divadel Klas a Zdrhovadlo.
Divadlo Zdrhovadlo vzniklo v roce 2002 a od té doby nastudovalo sedm inscenací. S představeními Petr a Lucie, Nebezpečné známosti a 451 (451 stupňů Fahrenheita) postoupilo na národní přehlídky činoherního divadla. S monodramatem Příliš hlučná samota se v roce 2010 dostalo dokonce až na Jiráskův Hronov! V současnosti slaví úspěchy u diváků v nejrůznějších městech s inscenací Ostře sledované vlaky, která byla v Klášterci premiérována v roce 2013.
Divadelní společnost Klas (KLášterecká Amatérská Společnost) vznikla v roce 1970. Roku 1997 se soubor stal páteří Sdružení občanů, které poskytuje právní zastřešení a materiální i finanční podporu pro téměř celé divadelní snažení v Klášterci. Kromě inscenací (z posledních let lze uvést především úspěšné „Bistro, aneb nesmrtelní“, „Blade Runner“ nebo „Haló“ - inscenace, které zaznamenaly úspěch na krajských i národních přehlídkách) je iniciátorem nebo důležitou částí dalších kulturních akcí regionu. Kupříkladu republikově stále známější podzimní přehlídky amatérského divadla Klášterecké divadelní žně, nově jarního divadelního víkendu Jařina, Císařského dne v Kadani, tradičního Betlému nebo oblíbené historicko-divadelní stezky Tajemství klášterecké minulosti. V roce 2002 toto společenství sdružovalo pět divadelních souborů (z tehdy kláštereckých sedmi). Většina z nich opět zanikla a ostatní volně prosublimovaly do Klasu. Součinnost Klasu a Zdrhovadla uvádíme především z nostalgie, neboť z původních kmenových členů Zdrhovadla se na současné inscenaci podílí pouze jeden.

23. 3. Tři muži ve člunu a pes

Znáte Divadelní klub Jirásek? Měli byste! Toto seskupení totiž bezpochyby patří mezi nejlepší ochotnické spolky v České republice. Důkazem úspěšnosti je jejich opakovaná účast na celostátních divadelních přehlídkách v Hronově a Písku. Česká televize dokonce uvedla jejich inscenaci hry Mistr a Markétka. Spolek čas od času zabrousí i do zahraničí na festival v Japonsku nebo Koreji.
V Kadani představí nastudování původně knižního zpracování Tři muži ve člunu a pes. Proč právě tato hra? Protože nikde jinde nenajdete typický suchý anglický humor ve vší své nádherné rafinovanosti i prostotě zachycen lépe než v tomto textu. Příběhy Jak strýc Podger věší obraz nebo Jeromova cesta s přítelovými sýry rozesmávají už desítky generací. Jedná se o jeden z nejlepších humoristických románů na světě, který byl převeden na divadelní prkna!
Kniha, která se jmenuje nepatrně jinak než divadelní zpracování - Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) zachycuje příhody a nehody, které autor zažil při sjíždění řeky Temže ve společnosti svých dvou přátel George a Harrise a pejska Montmorencyho. Vůně léta, šumění řeky a kultivovaný anglický humor dýchnou ze stránek této nezapomenutelné knihy i po více než sto letech od jejího vzniku.
Pro převod z knižní do divadelní podoby využil Divadelní klub Jirásek skutečné události z autorova života. Jako dobrovolník sloužil během 1. světové války u sanity francouzské armády (do té anglické nebyl pro svůj pokročilý věk přijat) a otřesné zážitky té doby pohřbily jeho humoristický talent. Ve hře se jej pokoušejí dávní přátelé Harris a George v Jeromovi znovu oživit. Zprvu vzpomínkami na radost někdejší postpubertální cesty, kterou na jevišti spolu s třemi mladými muži a psem Montomorencym znovu zažijete, a posléze cestou novou. "Pes Monty" ovšem zůstává svědkem toho, že nic zlého v našich životech nelze úplně vytěsnit a naopak že vždy je v nás místo pro radost a sílu novou.

30. 3. Pařížský kat

Jednoaktovka podle televizního scénáře Oldřicha Daňka nás zavede do roku 1310 v Paříži. Den před popravou 54 templářů navštíví tehdejšího francouzského panovníka Filipa IV. Sličného a jeho královského rádce Viléma z Nogaretu nezvaný host. Král před několika lety vyhnal z Francie všechny židy. Nalezl si nové, jako si každá doba nalezne ty své. Těžko hledají obhájce. A když se nějaký najde, má naději na spravedlnost?
V režii Jana Losenického hraje Miroslav Nyklíček, j. h., Jiří Nebeský a Pavel Šindelář.

Každé představení stojí 50 KČ a začíná v 19,00 hodin v KZ Orfeum. Abonentka na všechny představení stojí ale pouhou stovku a je ke koupit v kadaňském infocentru.