e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounské divadlení 2011

publikováno: 7.3.2011, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jan Vnouček

Sdílet: facebook twitter google+

Vrchlického divadlo v Lounech zve na Lounské divadlení 2011. Sedmý ročník oblastní a postupové přehlídky amatérských divadel se koná 11. až 13. března. Třídenní program zahájí nesoutěžní představení Kapustnica, česky Zelňačka, popradského Divadla Commedia. Po slovenském hostovi ale již začnou líté boje mezi třemi českými a jedním moravským souborem.

Třídenní program zahájí Kapustnica, česky Zelňačka, popradského Divadla Commedia, které vede režisér Vlado Benko. „Je to jednoznačně nejlepší amatérský soubor na Slovensku. A jméno Benko to je pod Tatrami pojem. Na co sáhne, to udělá dobře. Jeho Zelňačka, je podle mého nejlepší adaptace slavného francouzského románu, jaká kdy vznikla. Snad je i lepší než známý film s Luisem de Funesem,“ chválí nesoutěžní představení spolupořadatel Ladislav Valeš z Rádobydivadla Klapý.

Ale nyní již k soutěžním představením. Návštěvníci se nejprve sejdou na Horníčkově Louce, kterou po svém upravil Miroslav Nyklíček z kláštereckého KLASu. K starým dobrým, ale dnes opomíjeným bratrům Čapkům se vrátí Hynkovo hravé divadlo Litoměřice. Jejich inscenace Ze života hmyzu bude určitě aspirovat na ocenění za kostýmy. Na pozemské hemžení podle Woodyho Allena se zase zblízka podívá kadaňské Divadlo Navenek. Jejich představení Sex noci svatojánské nahradí původně ohlášenou báchorku Čert a Káča Divadla Na Vísce z Hořovic, které se na poslední chvíli pro nemoc z festivalu ohlásilo. A v sobotu večer festival vygraduje komedií Na správné adrese v podání Zmatkařů z Dobronína, která divákům svým názvem připomene, že jsou přesně tam, kde mají být.

Čtyřčlenná porota pod vedením Rudolfa Felzmanna tentokrát nestanoví žádnou nominaci na republikovou přehlídku do Děčína. Pouze ty nejlepšího doporučí. Postupující z doručených návrhů vybere až později národní rada. „Poslouží to k tomu, aby do vyššího kola postoupili z celé České republiky opravdu jen ti nejlepší,“ vysvětluje změnu pravidel Valeš.

Tedy, vzhůru do Loun. Ochotnický svátek začíná...

Brožura festivalu ke stažení: lounske_divadleni_2011.pdf

Ke konání významně přispěly Ekostavby Louny s.r.o. a Ústecký kraj.

Další informace na www.divadlolouny.cz/divadleni.htm