e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nic už nemám, kromě nožů: světová grafika v Kadani

publikováno: 7.2.2018, kategorie: Výstavy, autor: Pavlína Jakoubková

Sdílet: facebook twitter google+

Co se skrývá pod neobvyklým názvem výstavy a kdo ho vymyslel, se můžete dozvědět už ve čtvrtek 8. února v Galerii Josefa Lieslera v Kadani. V 17,00 hodin tam začíná vernisáž výstavy děl světoznámého grafika a ilustrátora Pavla Fuksy, který pracoval třeba pro Baraka Obamu, pařížský Fashion Week nebo Google. 

Pavel Fuksa představují v Kadani plakáty vytvořené na zakázku i vlastní tvorbu. Výstava je rozdělena do tematických okruhů. Můžete zde vidět nová zpracování plakátů ke starým českým filmům, návrhy látek na šaty pro Paris Fashion Week, grafická zpracování psychických nemocí, návrhy plakátů ke slavným operám nebo sérii plakátů pro Klasick Wheels, což je obchod s motocykly a příslušenstvím.

Název výstavy Nic už nemám, kromě nožů má velice půvabný příběh. Vymyslela ho totiž autorova sedmiletá dcera, která tatínkovi často pomáhá. Ve vymýšlení názvů jeho výstav není nováčkem, jak se Pavel Fuksa zmínil.

Rozpětí tvorby Pavla Fuksy je široké od filmových plakátů, obalů knížek, bookletů hudebních titulů, tvorby log a firemní identity až po reklamní design. V roce 2014 a 2016 byl uveden jako jeden z 200 nejlepších ilustrátorů na světě a byl zařazen mezi 30 nejlepších grafických designérů světa magazínem Computer Arts. Mezi instituce a osobnosti, se kterými spolupracoval, patří například Barrack Obama, Google, Facebook, Microsoft nebo Nike. Když má zrovna chvilku volného času, kterých je opravdu málo, jen tak pro zábavu navrhuje plakáty na pokračování slavných filmů, které nebyly nikdy natočeny nebo si nechá náhodně vygenerovat 365 článků z wikipedie, přečte je a ke každému udělá ikonku. 

"Fuksův styl vychází z jeho dětství, kdy byl člověk obklopen starým, dobrým, za železnou oponou zrozeným grafickým designem, který byl celý udělaný ručně. Asi proto, že vznikal bez kontaktu se západním světem, vytvořil si vlastní pojetí barev a fontů. Jeho rukopis vznikl jako vzdor všem počítačově vymazleným a dokonalým obrázkům a třidéčkovým vizuálům," napsal o něm web galerie-ne.cz.

Na výstavu se můžete přijít podívat kdykoliv od úterý do neděle od 13,00 do 17,00 hodin až do 4. března.