e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Duchcovský zámek chystá novou expozici o Valdštejnech

publikováno: 7.1.2016, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Úspěšnou turistickou sezónu, kdy dorazilo o téměř dva a půl tisíce návštěvníků víc než v předchozím roce, má za sebou zámek Duchcov. Návštěvníci si vloni mohli poprvé prohlédnout čtyři nově zrekonstruované místnosti Biliárového křídla s barokními a rokokovými výmalbami a navštívit i řadu akcí včetně oživených prohlídek s Casanovou. Jaké chystá zámek novinky na turistickou sezónu 2016?

„Nově zpřístupněné prostory navrací duchcovskému zámku podobně jako řada dalších autentických interiérů a artefaktů v zámeckých expozicích punc honosného šlechtického sídla," vysvětlil kastelán zámku Marian Hochel.

Ten pro návštěvníky v letošním roce chystá pokračování výstavy panenek a háčkovaných oblečků v zámecké Galerii Giacomo, tenotkrát zaměřené speciálně pro nejmenší návštěvníky. "Plánujeme zpřístupnit obnovené prostory přízemí jižního zámeckého křídla, ve kterých bývalí majitelé zámku Valdštejnové původně vystavovali své cenné sbírky zbraní, porcelánu a dalších zajímavostí. Tyto prostory byly návštěvníkům řadu let nepřístupné, nyní v nich bude instalována dlouhodobá výstava, kterou správa zámku připravuje ve spolupráci s Univerzitou Karlovou. Čeho se bude týkat, zatím neprozradíme, můžeme však napovědět, že její součástí bude i připomínka antických inspirací v zámeckém divadle, které bylo na zámku Duchcov i na dalších zámcích Valdštejny skutečně provozováno,“ dodává Marian Hochel. Expozice v jižním křídle by také měla připomínat rod Valdštejnů a další významné osobnosti spojené s historií zámku a regionu. 

Zámek v Duchcově se pro návštěvníky otevře opět v dubnu.