e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Obrazy a sochy v kadaňské galerii

publikováno: 7.1.2015, kategorie: Výstavy, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

Nový rok začne v Galerii Josefa Lieslera v Kadani výstavou dvou akademických umělců, kterou kurátorsky připravil František Vlček. Vernisáž výstavy s názvem Václav Zoubek: Obrazy a Ladislav Janouch: Sochy proběhne už tento čtvrtek 8. ledna od 17,00 hodin. 

Malíř Václav Zoubek se vlastně narodil nedaleko, dalo by se říci za kopcem – ve Verušičkách u Žlutic. Sochař Ladislav Janouch pochází z Prahy. Lednová výstava v Galerii Josefa Lieslera představí to nejlepší z jejich dosavadní kariéry. 

Ladislav Janouch, vynikající český sochař, se narodil 14. 6. 1944 v Praze, kde žije a pracuje. V letech 1959 – 1963 vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni, poté pokračoval ve studiu na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru prof. Jiřího Bradáčka. Po absolvování AVU v Praze v roce 1973 působí dodnes jako sochař ve svobodném povolání. V roce 1980 byl na stáži v Itálii na Academia di Belle Arti Perugia. Uskutečnil nespočet samostatných výstav a zúčastnil se řady kolektivních výstav jak doma, tak i v zahraničí. Svým dílem je zastoupen v mnoha veřejných a soukromých sbírkách rovněž doma i v zahraničí. Zúčastnil se řady mezinárodních sochařských sympozií. Ve své profesionální výtvarné činnosti se věnuje plastice, reliéfu a portrétu. V roce 2004 získal za svoji tvorbu Cenu hejtmana Jihočeského kraje na 8. Intersalonu. Jeho raná expresivní až barokní tvorba převážně sportovních a symbolických námětů přechází postupně k využívání kontrastu konkávních a konvexních tvarů čistých linií, a to zejména v ženských postavách a torzech. V počátcích pracoval převážně se dřevem a pískovcem, postupně využívá práci v mramoru a odlévá sochy z bronzu.

Václav Zoubek se narodil v roce 1953 v obci Verušičky na Karlovarsku. Malířství se plně věnuje od roku 1966. Rozhodnutí být malířem bylo zpočátku jen zpola podporováno rodiči, otec řekl, že jedná o "veselou bídu", matka přijala rozhodnutí bez výhrad. Když se nedostal na odbornou výtvarnou školu na Hollarově náměstí v Praze, absolvoval Střední ekonomickou školu v Rakovníku. Po maturitě v roce 1973 nastoupil jako výtvarník do oddělení propagace Rakovnických keramických závodů v Rakovníku, kde se zabýval nástěnkami, transparenty a propagací výrobků a reklamou na zboží. S partou mladých keramiků začal také společně vystavovat. V té době se již smířil s neúspěchy spojenými s přijímačkami na Akademii výtvarných umění, když v tom napotřetí uspěl. „Já jsem vždycky chtěl malovat, od puberty. Jenže v mém dětství bylo strašně málo výtvarných škol a byl o ně velký zájem, takže ekonomka byla pro mne východisko z nouze po neúspěchu u první talentové zkoušky,“ vypráví Zoubek. „Konečně za rok jsem to napravil a spokojeně zapomněl těsnopis, psaní na stroji a další dovednosti.“ Zpočátku téměř výhradně kreslil, později také maloval. V ateliéru se věnoval studii aktu, doma maloval krajiny, figurální kompozice, zátiší. Ač působí Václav Zoubek jako ředitel v rakovnické Rabasově galerii, Kadaňsko mu není cizí. „Poohří jsem procestoval svého času jako tramp a okouzlovalo mne svou romantičností. Když jsem jako krajinář (malíř malující přírodu) maloval chmelnice, zabrousil jsem na Podbořansko a Žatecko,“ prozradil Zoubek.

Na společnou výstavu autorů se můžete přijít podívat kdykoliv od úterý do neděle od 13,00 do 17,00 hodin až do 1. února.