e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kolty proklatě nízko při operním přenosu

publikováno: 7.1.2011, kategorie: Divadlo a film, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

Populární série Metropolitan opera: Live in HD pokračuje tuto sobotu 8. ledna od 18:45 hodin dalším přímým přenosem. Na programu je tentokrát Pucciniho opera Děvče ze Západu (La fanciulla del West). Děj opery, jak napovídá název, se odehrává v období zlaté kalifornské horečky. Shlédnout ji můžete v Digitálním kině Žatec (budova Městského divadla Žatec).

Minnie, majitelka saloonu Polka, se zamiluje do bandity Ramerezze, kterého chrání jak před muži zákona tak před zlatokopy, co vezmou zákon do vlastních rukou. V titulní roli v přenosu vystoupí famózní americká sopranistka Deborah Voigt. Banditu Ramerezze alias Dicka Johnsona bude zpívat „železný“ a v Česku velmi populární tenorista Marcello Giordani. Za dirigentským pultem stane Nicola Luisotti, průvodkyní přenosu bude hvězdná sopranistka Sondra Radvanovsky. V České republice bude přenos k vidění ve 28 kinosálech od Chebu až po Znojmo.

Do Metropolitní v kovbojském klobouku
Přenášena bude inscenace vavříny ověnčeného režiséra Giancarla del Monaca z roku 1991. V letošní sezóně zařadila Metropolitní opera  Děvče ze Západu do svého repertoáru, neboť je tomu právě sto let, co mělo dílo v Met svou světovou premiéru. Hlavní role tehdy zpívali Emma Destinnová a Enrico Caruso.

U příležitosti letošního stého výročí premiéry opery se v Met v čím dál větších počtech objevují diváci odění v kovbojských kostýmech a s kovbojskými klobouky na hlavách,“ uvedl za organizátory přenosu do ČR Martin Cikánek a dodal: „pokud by tuto výstřednost chtěli praktikovat i návštěvníci přenosu v českých a moravských kinech, tak je žádáme, aby během přenosu sundali klobouk z hlavy a nebránili ve výhledu divákům sedícím za nimi.“