e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na druhý adventní víkend 8. až 10. prosince

publikováno: 6.12.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pestrý adventní program nabídnou trhy v Chomutově, Medové Vánoce v Litvínově, přehlídka tradic v Oseku, oživené prohlídky na Červeném Hrádku, Ježíškovy trhy v horách nebo čertovsko-mikulášská show na mosteckém autodromu či Lounech...

Tradice v klášteře
Po dva adventní víkendy ožije vstupní areál oseckého kláštera vánočními zvyky a tradicemi. Výstava a dílny se otevřou poprvé v sobotu 9. prosince v 10,00 hodin. Infocentrum bude vonět čerstvými vánočkami i perníky, děti čeká zdobení vánočních koulí a pekaře soutěž o nejlepší cukroví. Informace o programu najdete v článku Osecký klášter ožije adventními tradicemi

Adventní koncerty
V kostele svatého Petra a Pavla v Podbořanech  se v neděli 10. prosince koná koncert nazvaný Štědrej večer nastal. Vystoupí DaD kvintet s pěveckým sborem. Začátek ve 14,00 hodin.
Netradiční vánoční koncert chystá zámek Klášterec nad Ohří na neděli 10. prosince, kdy v honosných barokních kostýmech představí hudbu tohoto období soubor Musica Baroca. Začátek v 17,00 hodin.
Adventní koncert violoncellisty Petra Nouzovského se bude konat v pátek 8. prosince od 19,00 hodin na zámku Krásný Dvůr.

Adventní prohlídky
Zámek Červený Hrádek u Jirkova připravuje pro návštěvníky oblíbené adventní prohlídky v doprovodu hraběnky a zámeckého komorníka. Konat se budou vždy v neděli 3., 10. a 17. prosince od 13,00 do 19,00 hodin. Součástí prohlídky je varhanní koncert, ochutnávka tradičního cukroví a svařeného vína v prostorách zámecké vinárny, vánoční zvyky a tradice a prohlídka hraběnčiny komnaty. Vstupné 140,- Kč a 70,- Kč, rezervace v zámecké recepci 474 684 560.

Závody s čerty
Účastníky zimních volných jízd po velkém závodním okruhu mosteckého autodromu v sobotu 9. prosince překvapí v samotném závěru exkurze pekelníků. Na jejich řádění a také na to, aby neublížili přítomným dětem, dohlédne Mikuláš v doprovodu anděla. Více o amatérských závodech a doprovodném programu na autodromu se dozvíte v článku Winter Challenge okoření banda čertů a psů, mírnit je budou Mikuláš s andělem

Staročeské Vánoce
Program nazvaný Staročeské Vánoce oživí adventní trh na náměstí Míru v Chomutově. Po oba víkendové dny návštěvníci uvidí velký betlém se 14 malovanými postavičkami, ukázky zvyků včetně možnosti vyrobit si vlastní vánoční ozdoby, pro děti bude připraven vánoční kvíz, hra Putování za Ježíškem a pohádky, které doplní hudební vystoupení. Program probíhá po oba dny od 10,00 do 18,00 hodin. Více o vánočním Chomutově se dozvíte zde

Vánoce v zahradě
Už na čtvrtek 7. prosince připravilo žatecké muzeum ve své hlavní budově program Staročeské Vánoce. V muzejní zahradě uvidíte betlém s postavami v životní velikosti, dobové stánky, ukázky řemesel, vyzkoušíte si zručnost ve tvořivých dílničkách, zavěštíte si, seznámíte se s vánočními zvyky a zazvoníte na zvonici. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.

Světlo svaté Barbory
Historické rudné doly Mědník na Měděnci v Krušných horách zvou na tradiční hornickou vánoční slavnost předání světla svaté Barbory. Konat se bude v sobotu 9. prosince od 17,00 hodin v kostele Narození Narození Panny Marie na Měděnci. V programu je hra o svaté Barboře, komorní trio Piacere a od 19,00 hodin retrodiskotéka v restauraci. Lampy a svíčky vezměte s sebou.

Vánoce na tvrzi
V neděli 10. prosince se návštěvníkům otevře tvrz Divice na Lounsku. Od 15,30 hodin si můžete v tomto netradičním prostoru vychutnat vánoční trhy a rozsvícení vánočního stromu. V 17,00 hodin pak začíná koncert Moniky Absolonové. K dispozici budou mimo jiné stánky s jídlem, horkými nápoji, ohřívače, konec akce ve 21,00 hodin.

Neděle v zooparku
Potřetí se v chomutovském zooparku, ve skanzenu Stará Ves, koná adventní nedělní program. 10. prosince je na programu pečení cukroví, výroba betlémů a malování loutek. Začátek ve 14,00 hodin.

Krampus show a zámecké trhy
V Benešově nad Ploučnicí bude letos poprvé k vidění stále oblíbenější show strašidelných čertů. Koná se již ve čtvrtek 7. prosince od 17,00 hodin. Těšit se můžete na speciální mikulášskou nadílku s programem od CDM Benešov nad Ploučnicí a hudební vystoupení skupiny U-style. Na nádvoří Horního zámku se od 15,00 hodin uskuteční zámecké vánoční trhy. Pro menší děti budou v zámeckých sklepích Dolního zámku hodní čerti a Mikuláš. Speciální vánoční prohlídky zámku začínají v 16,00 a 18,00 hodin. 

Medové Vánoce
Do Litvínova se vrací oblíbené Medové Vánoce. Pořádá je v pátek 8. a sobotu 9. prosince Spolek krušnohorských včelařů ve Schole Humanitas. Páteční dopolední program je určen pro školy, odpoledne pro odborníky i širokou veřejnost, v sobotu můžete přijít na ochutnávky a soutěž medového pečiva. Celý program najdete v článku.

Křest knihy
Lounská blogerka a farmářka Veronika Kyčera Kučerová pokřtí v neděli 10. prosince v lounské knihovně svou novou knihu Sláma v botách. Křest a autogramiáda začínají v 16,00 hodin, doplní je i ochutnávka a hudební program.  V pondělí 11. prosince pak v litvínovském zámku pokřtí svou knihu o tajemné Marcebile z Krušných hor Petr Mikšíček, začátek v 18,00 hodin.

Svařák u všech čertů
Jubilejní desáté adventní zastavení na piazzettě před Vrchlického divadlem v Lounech se zpěvem a vánoční náladou se bude odehrávat v pátek a v sobotu 8. a 9. prosince. Adventní mini-trh s vánoční výzdobou, porcelánem, perníčky, vonnými svíčkami bude otevřen od 10,00 hodin.

Čert a Mikuláš na náměstí
V neděli 10. prosince odpoledne dorazí na Mírové náměstí v Lounech Mikuláš a čert. Program začíná v 15,00 hodin jejich příjezdem. Během odpoledne pak vystoupí děti ze 3. ZŠ – Zvídálek, Gypsi kvintet, od 16,00 hodin je připravena čertovská pohádka, poté si poslechnete Ave Maria v podání Lenky Jarolímkové a vystoupí Postoloprtské mažoretky. Přes šestou hodinou je na program zpěv vánočních koled a od 18,00 hodin vystoupení  Petry Janů a skupiny Amsterdam. 

Ježíškovy vánoční trhy
V sobotu 9. prosince pořádá Boží Dar v Krušných horách tradiční Ježíškovy vánoční trhy.  Náměstí krušnohorskými řemesly a místními produkty a výrobky ze dřeva, kovu, keramiky, kůže či bylinek. Návštěvníci budou moci obdivovat krušnohorské techniky, mimo jiné ruční šití rukavic, paličkování, řezbářství či výrobu klasických potravin. Od 10,00 do 17,00 hodin budou k vidění také zajímavé exempláře starých ski či lyžařského vybavení našich dědečků i pradědečků. Pro děti jsou připraveny vánoční dílny přímo v prostorách radnice na Božím Daru. Výstavu výtvarných prací „Ježíškové na šňůře“ si můžete prohlédnout v Muzeu Boží Dar spolu s krásnými betlémy z dílny minulých generací krušnohorských řezbářů.

Advent na horách
Jak vypadal štědrovečerní stůl našich předků v Krušných horách? Jak se připravovali během Adventu na vánoční svátky? Odkud pochází zvyky, které možná ještě dnes doma dodržujete? O tom vypráví adventní výstava ve Františkánském klášteře v Kadani, která je otevřena v sobotu a neděli 9. a 10. prosince. Více o ní v tomto článku

Další vánočně laděné tipy můžete najít v článcích v našem Speciálu Vánoce plné zážitků nebo v Kalendáři akcí.

Foto: Infocentrum Osek.