e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Desatero betlemáře aneb Přikázání přátelům jesliček

publikováno: 6.12.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Těch přikázání není deset, ale hned dvanáct a napsal je asi před sto lety Josef Purner a otiskl je v jednom rakouském časopise v Innsbrucku. Nám překlad poskytla paní Jana Polcarová z Loun, jejíž rodina sbírá betlémy všeho druhu již mnoho let. Přečtěte si nejzajímavější pasáže a staňte se přítelem jesliček!

  1. Betlemáři, založ si záznam o jesličkách ve svém domovském městě. Dbej na spolehlivost zápisu. Nejisté věci označ jako nepodložené.
  2. Postarej se, aby tvé jesličky byly uchovány v dobrém stavu. Oblečené figurky ochraň před moly. Užij kafr a pepř, bylinky proti molům. Varuj se mytí obarvených figurek. Skvrna špíny se vodou neodstraní, ruinuje se celé pojetí.
  3. Neprodej žádné staré jesličky lidem, kteří s nimi obchodují. Mají cenu kulturně dějinnou. Jsou památníkem starého umění a významné pro domácí lidovou vědu. Např. jesličky s oblékanými figurkami ukazují skvostnost barokního stylu. Dr. Hager říká, že nejvíc dýchají kouzlem německých Vánoc.
  4. Snaž se získat pro jesličky děti i dospělé. Jesličky svou prostotou a upřímností odpovídají dětské mysli jako žádný jiný předmět.
  5. Postav si o Vánocích jesličky ve svém bytě.
  6. Pokud ještě nejsi majitelem betlému, usiluj o jeho získání. Domácí betlém by neměl mít přes dva metry. Někteří lidé mají mylné představy, že cena a krása betlému roste velikostí.
  7. Věnuj betlému ve svém bytě důstojné místo! Postav svůj betlém co nejblíže oknu, nikdy ke zdi mezi okny. Denní světlo by diváka oslňovalo.
  8. Nezapomeň, že jediný účel betlému je zobrazení vánočního tajemství. Hlavní scéna musí vstoupit divákovi do oka. Bohužel tomu tak vždy není.
  9. Postav figurky perspektivně správně! Zeleň pastvin se získává tak, že sítkem sypeme obarvené piliny.
  10. Nauč se skupinovat figurky se smyslem. Pro pozadí volíme takové figurky, které jsou o třetinu až polovinu menší než figurky vpředu.
  11. V době adventu znázorni v betlému "Hledání přístřešku".
  12. Oslavuj svatý vánoční večer křesťanským způsobem, jak činili naši předkové.