e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

30 let svobody: Listopad 1989 na fotografiích v klášterecké galerii

publikováno: 6.11.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Série výstav na téma Osudových devítek v Klášterci nad Ohří pokračuje tento týden rokem 1989 a 30. výročí pádu komunistického režimu. V galerii Kryt ho připomenou fotografie Lenky Hatašové a Miroslava Rady. Vernisáž se koná v pátek 8. listopadu.

"Lenku Hatašovou určitě nemusíme dlouze představovat, v galerii Kryt uvidíme její tvorbu již podruhé, poprvé to bylo v roce 2017 s výstavou Obrazy Izraele, a tentokrát k nám přiveze a představí dosud nepublikované fotografie z průběhu revoluce 1989 Praze," říká kurátorka galerie Lenka Fricová. K fotografování Lenku Hatašovou přivedl její otec, který pracoval jako fotograf v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži. Lenka Hatašová se věnovala válečné fotografii, zachytila válečný konflikt v Jugoslávii, a také fotografovala tenisové Grand Slamy Australian Open, French Open, Wimbledon a US Open. Na konci devadesátých let se začala věnovat portrétům slavných, např. v sérii fotografií V jiném světle.

Miroslav Rada se narodil v únoru 1948 a pochází z Oseka. Fotografování se věnuje téměř 50 let, je držitelem ceny Czech Press Photo. Pracoval v okresním kulturním středisku v Ústí jako fotograf a poté vystřídal několik celostátních i regionálních deníků, mezi nimi Severočeský deník, Vltava Labe, Šíp, Metropol, pracoval v ČTK, momentálně pracuje v Deníku Chomutovska. Své fotografie prezentoval na již na 22 výstavách, ta poslední proběhla v Senátu parlamentu České republiky a v Chomutově pod názvem Samet a uhlí. "Celý život se zabývá reportážní fotografií a v galerii uvidíme jeho fotografie dokumentující průběh a dozvuky sametové revoluce v Ústeckém kraji," doplňuje kurátorka.

Vernisáž druhé výstavy ze série Osudových devítek s názvem 30 + 30 se v galerii Kryt uskuteční 8. listopadu v 17,00 hodin a navštívit jí můžete až do 6. prosince. 

Foto: Miroslav Rada.