e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do sobotní potravinové sbírky se můžete zapojit v 69 obchodech v kraji

publikováno: 6.11.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Milan Kříž

Sdílet: facebook twitter google+

I letos může každý z nás pomoci nákupem potravin a drogistického zboží lidem v nouzi. Národní potravinová sbírka, kterou organizuje Byznys pro společnost, se uskuteční v sobotu 11. listopadu. Do 5. ročníku se letos zapojí rekordních 750 prodejen ve všech regionech České republiky. Z toho 69 bude v Ústeckém kraji. Pomoci můžete nákupem i jako dobrovolník.

Potraviny pak putují například matkám samoživitelkám, lidem v azylových domech, seniorům a dalším potřebným. Neméně důležitá je i pomoc dobrovolníků, kteří potraviny od dárců vybírají. Organizátor Národní potravinové sbírky – platforma Byznys pro společnost - proto nyní hledá dobrovolníky, kteří pomohou sbírku uskutečnit. 

„V sobotu 11. listopadu mají lidé z celé České republiky – tedy i obyvatelé Ústeckého kraje -  možnost od 8 do 20 hodin v rámci Národní potravinové sbírky zakoupit trvanlivé potraviny a drogistické zboží a darovat je těm, kteří jsou na pokraji hmotné nouze. Pomoc pak putuje zejména k seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám a dětem z dětských domovů atd.,“ říká k Národní potravinové sbírce Pavlína Kalousová, předsedkyně Byznys pro společnost. Sbírka loni vynesla 312 tun zboží, z toho 4,6 tun drogistického zboží. 

Sáček těstovin, masová konzerva, balík dětských plen – pro někoho běžná položka na týdenním nákupním seznamu. Pro jiného to může být zásadní věc, která mu výrazně ulehčí život. Národní potravinová sbírka proto již tradičně dává možnost každému, kdo může a chce, pomoci potřebným. Hlad totiž není bohužel ani u nás abstraktní pojem - podle kvalifikovaných odhadů žije u nás na hranici chudoby nebo sociálního vyloučení téměř 1,5 milionu lidí. 

Národní potravinová sbírka se letos uskuteční v 395 obchodech partnerských řetězců a 355 prodejnách drogerií. Do projektu se zapojili Tesco, Globus, Penny Market, Kaufland, Albert, Lidl, BILLA, Makro a ve všech drogeriích dm markt a Rossmann. Přehled všech prodejen je k dispozici na www.potravinypomahaji.cz.

Cesta potravin vede z nákupního košíku dárců k dobrovolníkům, kteří budou přímo v obchodech za pokladnami a budou označeni logem sbírky. Ti převezmou darované potraviny, roztřídí a večer 11. listopadu budou darované potraviny převezeny do potravinových skladů České federace potravinových bank. Odtud již potraviny putují k jednotlivým charitativním organizacím a přes ně k potřebným. Důležité je, že cesta potravin je přímá a krátká. Darované potraviny zůstávají v pobočce potravinové banky v Ústeckém kraji, kde byly darovány. Proto darováním pomáhají dárci především ve svém okolí.

Národní potravinová sbírka by se nemohla uskutečnit bez pomoci a nadšení dobrovolníků. Podle odhadů Byznys pro společnost bude letos svůj čas darovat 4500 lidí - toho 451 v Ústeckém kraji. „Stále hledáme dobrovolníky a to i v Ústeckém kraji. Uvítáme pomoc všech, proto, pokud máte chuť udělat 11. listopadu dobrý skutek, neváhejte se prostřednictvím elektronického formuláře na webu projektu registrovat,“ vyzývá Zuzana Krmelová, manažerka Byznys pro společnost a koordinátorka Národní potravinové sbírky. Dobrovolníci se mohou registrovat na www.potravinypomahaji.cz.

Na webových stránkách projektu www.potravinypomahaji.cz lze najít rovněž tipy na vhodné potraviny nebo drogistické zboží, které darovat. Jde například o konzervy všeho druhu, instantní polévky, mouku, cukr, luštěniny, těstoviny, rýži, krupičku, cereálie, dětské výživy, cukrovinky pro děti (čokolády, bonbony), trvanlivé uzeniny, prací prášky, sprchová mýdla, dětské pleny.