e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Petra Špalková prodlouží Romantický víkend až do pondělí

publikováno: 6.11.2015, kategorie: Divadlo a film, autor: Hana Uhríková

Sdílet: facebook twitter google+

V pondělí 9. listopadu si můžete užít prodloužený víkend formou divadelního představení Romantický víkend s Petrou Špalkovou a Janem Novotným v Krušnohorském divadle v Teplicích. Komedie Johna Godbera je návodem na lepší manželství. Pozvánkou vám může být rozhovor s Petrou Špalkovou uvnitř článku.

Momentálně Vás můžeme vidět v obnovené premiéře inscenace Romantický víkend v divadle Rokoko. Čím konkrétně Vás tato hra oslovila?
Jsem poměrně vášnivý cestovatel, bytostným založením možná i kočovník, takže téma osvěživého vlivu cestování na lidskou duši je pro mě přitažlivé. Navíc je hra příjemně hořkosladká a má v sobě i jistou naději.

Co byste doporučila postavám Bet a Alanovi? Je vyhledávání zážitků lékem na strnulou každodennost
Cestování je lékem téměř na všechno, od strnulosti, přes zabedněnost a zúženost pohledu. Navíc uvolňuje mysl, je to často pastva pro oči… já mám prostě ráda pohyb!

Jak byste zhodnotila práci na této inscenaci s Vaším hereckým partnerem Janem Novotným?
S Honzou Novotným jsme v takovém zvláštním symbiotickém vztahu, přestože dokážeme namluvit kilometry rozhovorů o divadle, umění a životě vůbec, když začneme pracovat, jsme jakoby domluvení předem, pracujeme soustředěně a intenzivně, s humorem. Pro mě je to jeden z ideálních partnerů pro práci, kterých nepotkáte na každém rohu sto.

Komedie nebo drama? Do jakého charakteru se Vám nejlépe vžívá?
Co se týče žánru, odpovím jako valná většina herců - nejlépe mi asi je v odlehčenějším žánru, který se ovšem dotýká vážných témat člověka. Prostě se zasmát tomu, jak je život těžký, my lidi směšní, trapní, zoufalí. A na závěr trocha katarze, ať to má říz.

Jaké atributy filmu či divadelní hry jsou pro Vás rozhodující při výběru role?
Při výběru role... Musí mě zaujmout daný text, případná role v něm, a na veledůležité pozici při volbě dělat - nedělat stojí konkrétní lidi, ti o výběru rozhodují především. Mám ráda svůj čas a hlídám si, s kým ho trávím.

Žijete se svými postavami, „pronásledují“ Vás i mimo jeviště?
Asi se neubráním tomu, že za dne sním o své postavě, o inscenaci jako celku, o hře, o lidech, se kterými pracuji. Ale s léty se naléhavost těchto představ příjemně uvolnila a nejvíc mě těší jen tak “být v životě".