e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na jaře 2023 se začne budovat v Žatci procházková trasa kolem hradeb

publikováno: 6.10.2022, kategorie: Památky, autor: Tomáš Kassal

Sdílet: facebook twitter google+

Na jaře příštího roku začne první část revitalizace žateckých hradeb, při níž má vzniknout procházková trasa kolem historického centra. Ta by měla po kompletním dokončení vést podél celých historických hradeb a vytvořit tak promenádu.

Celá revitalizace prostoru pod hradbami je rozdělena do tří etap. V té první se bude upravovat prostor od divadla po Kněžskou bránu. Druhá etapa řeší svahy pod pivovarem od Kněžské brány po Nádražní schody. Ve třetí etapě se počítá s úpravou prostoru po obou stranách ulice Pod Střelnicí. Výsledkem má být promenádní trasa kolem hradeb, na níž budou opravené a doplněné cesty, nový mobiliář, moderní osvětlení a zcela obnovená zeleň.

"V současné době se dokončuje projektová dokumentace pro provedení stavby první etapy,“ popsala aktuální stav příprav vedoucí Odboru rozvoje města MěÚ Žatec Kateřina Mazánková. Projekt řeší výměnu povrchů chodníků, jež budou z kamenné dlažby, doplnění mobiliáře, jako jsou třeba odpadkové koše či lavičky, opravu schodišť a opěrných zídek, výměnu veřejného osvětlení a parkové úpravy. Dojde i k úpravě nočního nasvětlení hradeb. „Nově bude v lokalitě umístěn mobiliář a interaktivní prvky informující o historii města. Veřejné osvětlení i nasvětlení hradeb bude provedeno s využitím LED svítidel. Osvětlení nebude mít pouze funkci provozní, tedy nasvětlení komunikací, ale bude zároveň sloužit jako architektonický prvek dotvářející kulisu hradeb,“ dodala Kateřina Mazánková.