e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounské muzeum vystavuje graduál s pohnutým osudem

publikováno: 6.10.2015, kategorie: Výstavy, autor: Blanka Tomášková

Sdílet: facebook twitter google+

Český graduál Jana Táborského ze sbírek lounského státního archívu je do 8. listopadu vystaven v Oblastním muzeu v Lounech. Velký český graduál z roku 1563 měl pohnuté osudy. Dva roky na něm ve své pražské dílně pracoval Jan Táborský z Klokotské Hory, jenž byl písařem a zároveň správcem Staroměstského orloje, kterýten popsal a vylepšil.

Iluminace graduálu začal malovat zručný Fabián Puléř. Ten však předčasně zemřel a graduál musel dokončit Jan Táborský sám. Celkové náklady za pořízení knihy se vyšplhaly na 333 kop grošů, což odpovídalo ceně jednoho až dvou měšťanských domů. Třetinu zaplatilo město, zbytek lounští měšťané a cechy sladovníků, kožešníků, ševců, hrnčířů i tkalců. 

Během třicetileté války prošla kniha jezuitskou cenzurou. Šest listů ze svátku Jana Husa bylo vyříznuto, jiné zpěvy byly přelepeny, začerněny nebo jen opraveny. Větší katastrofou pro graduál mohly být josefínské reformy, kdy byl prodán za 9 zlatých jako makulatura. Ovšem jeho majitel vzácný rukopis nezničil. Když se roku 1887 objevil na výstavě církevního umění ve Vídni, město Louny, které zde vystavilo své dva latinské graduály i kalichy z Dobroměřic a Rané, chtělo knihu koupit. Její majitel, pražský sběratel a proslulý numismatik Max Donebauer, hostinský na Masarykově nádraží, ji však odmítl prodat. Ale jeho náhlá smrt hned následujícího roku umožnila zakoupení graduálu od dědiců za 3200 zlatých.

Prohlédnout si ho můžete až do listopadu v Oblastním muzeu v Lounech, od úterý do neděle od 9,00 do 17,00 hodin.