e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dny evropského dědictví v Lounech: výlety, výstup na věž i ponor do sklepení

publikováno: 6.9.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Dny evropského dědictví se v Lounech uskuteční v sobotu 13. září s bohatým programem. Od 10,00 hodin bude otevřen kostel 14 sv. pomocníků a nejsvětější trojice, oblastní muzeum, Archeologický skanzen ve Březně u Loun, sokolovna, vodárenská věž (zde je to pouze pro fyzicky zdatné návštěvníky), kostel sv. Mikuláše či Muzeum zkamenělý les.

Připravena je také prohlídka Kotěrovy kolonie s výkladem a otevřen bude i nedaleký Nový hrad v Jimlín u Loun. Pro jeho návštěvu bude připraven i autobus, který zdarma odveze návštěvníky do Jimlína, odjezd v 10,30 a ve 13,00 hodin od Žatecké brány. Odjezdy z Jimlína zpět do Loun jsou ve 12,00 a v 14,30 hod. Pro zájemce o prohlídku Kotěrovy kolonie je sraz u Vackova pekařství ve 12,30 nebo v 15,00 hodin, prohlídka potrvá zhruba jednu hodinu. 

Velice bohatý program připravilo Oblastní muzeum v Lounech. V Archeologickém skanzenu proběhnou od 11,00, 12,30, 13,30 a 15,00 hodin (návaznost na speciálně vypravovaný autobus u příležitosti EHD) komentované prohlídky objektů. Navíc budou od 10,00 do 16,00 hodin zpřístupněny běžně nepřístupné sklepní prostory v administrativní budově muzea v Pivovarské ulici č.p. 28. Zájemci, kteří si budou chtít prohlédnout nezrekonstruované části sklepních prostor (tj. jejich nejnižší úroveň), nechť si přinesou gumáky a baterku! Ve zrekonstruované části sklepních prostor proběhne od 16.00 hodin přednáška „Co se skrývá pod zemí“, kterou provede ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. a seznámí během ní se sklepeními, chodbami, vodovody a kanalizací v lounském podzemí v průběhu historie.