e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterec nad Ohří bude od 18. srpna hostit taneční festival

publikováno: 6.8.2015, kategorie: Divadlo a film, autor: Zora Breczková

Sdílet: facebook twitter google+

Taneční festival na konci léta se v Klášterci nad Ohří koná již 9. rokem, letos v termínu od úterý 18. do pátku 21. srpna. Festival nabízí průřez z toho, co se událo na velkých i malých tanečních scénách za uplynulou sezónu s pohledem do tanečního světa za hranice naší republiky. Festival podporuje i vysoce kvalitní neprofesionální díla a dává prostor začínajícím choreografům. 

Úvodní večer (18. 8.) patří osobitým autorům s vlastním nezaměnitelným výrazovým slovníkem, a to Petře Blau z Karlových Varů, Kateřině Šírkové s Radkem Mačákem a v závěru večera Haně Polanské Turečkové s Pražským komorním baletem.

Následující večer bude patřit jedněm z nejlepších studentů a absolventů taneční konzervatoře Duncancentre a HAMU Praha. Představení bude o pěti choreografiích a skýtá zajímavý zážitek, o tom co se děje v hlavách, duších a srdcích mladých choreografů.

Čtvrteční večer je večerem tradičním. Patří neprofesionálním souborům současného tance v ČR, kde nechybí ani soubor místní základní umělecké školy, která festival organizuje. Letos půjde i o večer, kdy seminaristé letních dílen pod odborným dohledem nizozemského lektora Rocco Vermijs, tanečníka a choreografa, předvedou práce vytvořené přímo během festivalu.

Každoročně je závěrečný večer večerem velkých jmen v tanečním světě. I letos tomu nebude jinak. Václav Kuneš a 420 people, soubor, který svou působnost rozšířil do celého světa a patří mezi top. Vysoká profesionalita a výjimečná interpretace je know-how jejich skvělé práce úspěchu. V gala večeru si připomeneme i smutné 70. výročí - Hirošima v podání Pražského komorního baletu choreografa Igora Ogouna. A výsledek rezidenčního pobytu side-specific představí opět studenti taneční konzervatoře Duncancentre.

Doprovodný program nabízí:

Diskuze s účinkujícími bezprostředně po představení na nádvoří Zámku v Klášterci nad Ohří

Letní taneční dílny s tanečníkem a pedagogem Rocco Vermijs/ 15. - 21. 8.

Tanec dětem - dětské taneční dílny s Renatou Bártovou/ 16. - 21. 8.

Fotografický seminář pod vedením Fotokroužku08 Kadaň/ 16., 18. a 21. 8.

Žonglování s poikami s Tomášem Poi Bartošem/ 17. - 21. 8.

Veřejná prezentace dílen/ 21. 8. v 15,30 u Saly terreny

Festival pořádá za podpory města Klášterce nad Ohří a Státního fondu kultury ČR  a dalších Základní umělecká škola Klášterec nad Ohří. Představení začínají od 20,00 hodin na nádvoří a jiných exteriérech Zámku Klášterec nad Ohří.