e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve středu začíná na Benediktu malířské sympozium

publikováno: 6.8.2012, kategorie: Výstavy, autor: Jan Mrvík

Sdílet: facebook twitter google+

Od středy 8. srpna můžete v areálu Benedikt v Mostě, v prostorách zdejší restaurace a bowlingové herny, nakouknout pod podkličku tvořícím umělcům. Na čtvrtém Malířském sympozium Benedikt Most 2012 se sejde třináct výtvarníků. Vzniklá díla budou vystavena v den skončení sympozia, další středu 15. srpna a budou také ke koupi. Výtěžek pomůže studentům ze sociálně slabších rodin.

Jak již název napovídá, je tato kulturní akce věnovaná malířům a umění, ale
také studentům uměleckých škol a široké veřejnosti. Tradičně se zde
setkávají zkušení malíři, kteří ve svém oboru tvoří již řadu let, s mladými
studenty umění a předávají si tak zkušenosti, poznatky, ale i názory na
různé techniky a styly umění.

Malířské sympozium Benedikt Most bylo již od svého počátku pojato jako mezinárodní setkání umělců, což jistě přispívá k lepšímu mísení zkušeností všech zúčastněných. Mostecké sympozium je ale především o tom, přilákat v dnešní uspěchané době širokou veřejnost k tomuto druhu umění, proto je volně přístupné všem návštěvníkům. Lidé tak mohou "nakouknout pod pokličku" vzniku uměleckého díla a popovídat si s umělci nejen na téma umění.

Malířské sympozium je umístěno do rekreačního areálu Benedikt Most, který je k tomu vhodný pro svou snadnou dostupnost, jak ze strany Mostečanů, tak i "přespolních". Stálými účastníky sympozia jsou Roman Křelina, Sylva Prchlíková a Josef Zedník, kteří každým rokem zvou na akci dalších přibližně sedm českých a
německých umělců, dalších tři až pět míst je každoročně určeno pro studenty uměleckých škol, jejichž výběr a organizaci zajišťuje Šárka Čepeláková,
absolventka ÚUD v Plzni.

Celé sympozium bude završeno 15. srpna výstavou zahájenou ve 14,00 hodin, kde si zájemci mohou prohlédnout díla vzniklá přímo během sympozia. Umělci mohou další svá díla dovézt a nabídnout je k prodeji zájemcům a část z výtěžku věnují k podpoře studia výtvarného umění vybraných dětí ze sociálně slabých rodin, nebo dětského domova na Základní umělecké škole Most, Moskevská.

Vzniklá díla budou také vystavena 22. září v německém městě Annaberg-Buchholz v galerii Anna.

Malířské sympozium Benedikt Most je pořádáno pod záštitou náměstkyně primátora města Most JUDr. Hana Jeníčková, dále je pořádáno za podpory Evropské unie, Fondu malých projektů v rámci Programu Ziel 3/Cíl 3 Euroregionu Krušnohoří/Euroregion Erzgebirge.

Partnery Malířského sympozia Benedikt Most jsou Ústecký kraj a firmy OBEX -
velkoobchod a maloobchod spojovacím materiálem a domácími potřebami; BELA
MOST - velkoobchod železářským zbožím a vínem; sportovní a rekreační
středisko BENEDIKT MOST a www.e-region.cz regionální internetový magazín.