e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 8. až 10. července

publikováno: 6.7.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

O tomto červencovém víkendu vás čekají indiánské války, historický vlak do hor, divadlo na zámku, pohádka v klášteře a k tomu pořádná porce muziky a filmů pod širým nebem.

Historickým cyklovlakem do hor
O letošních prázdninách proběhne jubilejní 10. ročník historických cyklovlaků do Krušných hor. V tomto roce je naplánováno celkem šest jízd, první z nich se koná 9. července. Vlak odjíždí v 8,45 hodin z Klášterce nad Ohří, dále Kadaně, Chomutova a pak už míří do hor. V Křímově přestávka na občerstvení a opékání buřtů. Zpět vlak odjíždí z Vejprt ve 13,55 hodin. Pořádá Loko-motiv.

Indiánské války
Dvanáctým dílem budou v Březně na Chomutovsku pokračovat rekonstrukce indiánských válek z časů kolonizace Ameriky. Tentokrát se diváci přenesou do roku 1867 na pláně pod Horami Velkého rohu u pevnosti Fort Phil Kearny ve Wyomingu. Indiánská vesnice i pevnost vyrostou na louce u Března v sobotu 9. července. Kavalerii bude opět velet Václav Vydra. Podrobnosti o programu se dozvíte v tomto článku

Sýkorovy Počedělice
Tradiční setkání v místech, kde tvořil lounský malíř Zdeněk Sýkora, se bude konat v sobotu 9. července od 15,00 hodin. Desáté setkání se koná na břehu řeky Ohře v Počedělicích.

Kinematograf přijíždí
Do Kadaně dorazí v sobotu 9. července pojízdný kinematograf bratří Čadíků. Opět přiváží čtyři filmy - tři české a jeden animák pro děti. V sobotu se promítá Cesta domů, v neděli Gump a v pondělí komedie Prvok, šampón, tečka a Karel. Začátek kolem desáté hodiny na Mírovém náměstí. Dál bude pokračovat do Žatce, Jimlína a Postoloprt. 

Letní kina
Hrají ale také stálá letní kina - na koupališti v Duchcově a Litvínově, v letních amfiteátrech v Bílině, Žatci nebo Klášterci nad Ohří. Jejich program si můžete vyhledat v Kalendáři akcí nebo si přečíst článek Kam na film do letního kina?

Procházka historií
Infocentrum v Chomutově nabízí o prázdninových víkend komentované procházky městem. Seznámíte se s historií, vystoupáte na věž a podíváte se do kostela svaté Kateřiny. Procházka trvá asi 90 minut a začíná v sobotu i neděli ve 14,00 hodin.

Festivaly a muzika
V Litvínově na Loučkách se v sobotu 7. června odpoledne a večer koná rockový festival s kapelami Alkehol, Dymytry a Trautenberk.
Další muzika bude znít na festivalu Teplice Free Live 7, který začíná v sobotu od 14,30 hodin na náměstí Svobody Teplice. Zahrají Ukrutná veverka (pop-folk), Sticx (punk-ska), Jiŕí Valenta & Blastery (hard-rock), Bohouš Josef & Burma (pop-rock), Carpatia Castle (gothic-rock), Rimortis (power-metal). Vstup zdarma.
Na zámku Červený Hrádek u Jirkova se koná tradiční zámecký pátek, tentokrát s rockovou hudbou. Začátek v pátek v 18,00 hodin.
Na zámku v Pátku zase v sobotu od 18,00 hodin vystoupí lounská kapela Beruška.
Ve vinařství v Třebílivcích koncertuje v pátek 8. července kapela Pokáč, o den dříve, ve čtvrtek Čechomor.

Klášterecké hudební prameny
O víkendu vyvrcholí na zámku v Klášterci nad Ohří tradiční festival Klášterecké hudební prameny. V pátek večer vás čeká jazz a swing, v sobotu kytarista L. Sommer a v neděli na závěr jako vždy Cigánski diabli s Jaroslavem Svěceným. Vše o festivalu v článku v Magazínu.

Pohádkové neděle
O prázdninách nabízí dětem Františkánský klášter v Kadani pohádková představení. Každou neděli odpoledne zpestří jedna pohádka buď v zahradě kláštera nebo na Mírovém náměstí. Tento týden to bude představení Docela velkého divadla v Litvínově Jak šel drak sníst princeznu, začíná v 16,00 hodin.

Pábitelé na zámku
V rámci kulturního léta zavítá na zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku Činoherní studio Ústí nad Labem. V sobotu 9. července od 20,00 hodin uvede "divadelní setkání s Bohumilem Hrabalem" Pábitelé.

Rodinný festival
V zámeckém parku v Ostrově se v sobotu 9. července koná rodinný den, na kterém vystoupí Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Mňága a Žďorp, Pestalozzi a Kujme Pikle. Začátek v 15,30 hodin, vstupné 490 Kč, děti do 12 let 120 Kč, do 5 let zdarma. V programu také dětské dílničky, malování na obličej, atrakce pro děti.

Foto: North Western Territory

Další akce můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí