e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Půl tisíciletí lounského chrámu

publikováno: 6.7.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Letos si Louny připomínají 500 let od zahájení stavby chrámu svatého Mikuláše, dominanty města a jedinečné gotické stavby slavného architekta jagellonské doby Benedikta Rejta. Střípky z historie výstavby připomene v lounském muzeu nová výstava.

Impulzem pro stavbu nového chrámu se Lounským stal rozsáhlý požár v roce 1517, který zničil jak kostel -  s výjimkou věže - tak velkou část města. Stavbou byla pověřená stavební huť Benedikta Rejta, stavitele Vladislavského sálu na Pražském hradě nebo chrámu svaté Barbory v Kutné hoře. Stavba s typickou špičatou střechou byla dokončena roku 1538, již po smrti architekta. Ten byl v chrámu po své smrti pohřben a je s Louny spjat natolik, že historici ho dlouhou dobu nazývali Benešem z Loun a domnívali, že odtud i pocházel.

Město si zahájení stavby chrámu připomělo již několikrát komentovanými procházkami a přednáškami. Výstava v Oblastním muzeu v Lounech, která začne vernisáží ve čtvrtek 9. června v 17,00 hodin, je zaměřena na stavbu samotnou. Unikátním exponátem budou modely lounských oltářů z roku 1700, které zapůjčilo Národní muzeum a Lounští jej budou moci ve svém městě obdivovat opět po 123 letech. 

Výstava potrvá do 13. září. Přístup do muzea je nyní poněkud komplikovaný, protože budova Sokolů z Mor je momentálně v rekonstrukci a část expozic je uzavřená.

Foto: Destinační agentura Dolní Poohří, V. Drápalová.