e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rozhodnuto: Krušné hory jsou na seznamu UNESCO!

publikováno: 6.7.2019, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Mnoho let úsilí bylo dnes korunováno úspěchem. V Ázerbajdžánu Výbor světového dědictví rozhodl, že hornické památky v saském a českém Krušnohoří jsou zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Jde o třináctý titul pro Českou republiku.

Z ázerbájdžánského Baku, kde zasedání Výboru světového dědictví probíhá, o tom dnes informovalo české Ministerstvo kultury. „Zápis Krušných hor mezi památky UNESCO je uznáním práce a úspěchů lidí, kteří tento přeshraniční region po staletí utvářeli,“ uvedl po rozhodnutí Výboru světového dědictví premiér Svobodného státu Sasko Michael Kretschmer. „Naším společným závazkem nyní je zajistit ochranu tohoto dědictví i pro budoucí generace,“ dodal.

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří, jak zní oficiální název společné česko-německé nominace, tvoří 22 součástí, z nichž 17 se nachází na území Saska a pět v českém Krušnohoří. Českou část reprezentují Hornická krajina Jáchymov, Hornická krajina Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná, Rudá věž smrti, Hornická krajina Krupka a Hornická krajina Mědník. Jako celek jsou Krušné hory jedinečným komplexem, dokládajícím nepřetržitou, 850 let trvající, hornickou činnost. Hornictví vděčí Krušné hory nejen za své jméno, odvozené od slova krušit-dobývat, ale též za ekonomický rozvoj a dodnes živé hornické tradice. V době největšího rozkvětu byly Krušné hory inovativním centrem Evropy, odkud se šířily technologie těžby i zpracování rud. Mezi nejzásadnější patřila těžba stříbra, cínu, kobaltu a uranu. Rozvoj hornictví stál také u vzniku celé řady měst v Krušných horách s typickými renesačními čtvercovými půdorysy, které se dochovaly dodnes. 

Návštěvníkům nabízejí Krušné hory nejen sportovní vyžití, ale i řadu výletů po hornických památkách. Navštívit je možné třeba štoly v Mědníku, Krupce, Mikulově, důl Mauritius v Hřebečné či Johannes u Božího Daru, na německé straně například huť v Olbernhau.

Je pro nás ctí, že se Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří ocitl po boku dalších památek světového dědictví. Na tuto chvíli dychtivě čekali i obyvatelé krušnohorského regionu, který se opírá o stovky let trvající tradici společného soužití lidí na obou stranách hranice,“ řekla náměstkyně ministra kultury ČR Petra Smolíková.

Pro Českou republiku je to první úspěšný zápis na Seznam světového dědictví po 16 letech. Naposledy byla na tento prestižní seznam zapsána v roce 2003 Třebíč – Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa. V tuto chvíli má ČR na seznamu třináct lokalit.

Foto: Montanregion.cz