e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: V Peruci vzpomenou významné osobnosti

publikováno: 6.7.2018, kategorie: Výstavy, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Galerista Mirek „Plazík“ Blažek je velmi činorodý člověk. Mimo svou fotografickou Galerii U Plazíka připravuje akce i pro druhou peruckou galerii U Kozorožce, která je přímo na náměstí. V neděli 15. července zde bude zahájena výstava ke 100 letům vzniku Československé republiky. Bude se týkat jedenácti osobností Peruce.

Jsou mezi nimi rodáci, ale i lidé, kteří se Peruce významně "dotkli" v uplynulém století. Na výstavě budou představeni ALHAL - Aloisie Halaburtová (malířka), Jiří Corvín (malíř), František Fajtl (letec RAF), Emil Filla (malíř), Marie Havlíková (učitelka), Julius Lébl (divadelník), Otakar Löbl (legionář), Svatopluk Malý (kameraman), Václav Pácha (kněz),  Bohumil Šlik (motorkář), Václav Švambera (profesor UK).

Výstavu připravila Galerie u Plazíka s Galerií U Kozorožce za pomoci dalších obyvatel Peruce a podpory Městysu Peruc a přístupná bude až do 28. října 2018 o víkendy a svátky od 10,00 do 17,00 hodin. Jen pro připomenutí - Městys Peruc leží 15 km východně od Loun, pokud použijete železnici, je zastávka na trati Louny - Slaný.

Foto: Ladislav Bába, na snímku letec František Fajtl.