e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vybráno třináct finalistů do celostátního kola soutěže Vesnice roku 2012

publikováno: 6.7.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Jana Jabůrková

Sdílet: facebook twitter google+

V letošním roce bylo v rámci krajských kol hodnoceno celkem 278 obcí, a to v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

S příchodem letních měsíců bylo ukončeno hodnocení krajských kol. Všechny oceněné obce si převezmou své ceny z rukou zástupců vyhlašovatelů soutěže na jednotlivých krajských slavnostních vyhlášení, která se uskuteční v průběhu měsíce července a srpna.

Za Ústecký kraj byla oceněna Zlatou stuhou obec Koštice v okrese Louny. Obce oceněné v krajském kole získávají příslib dotace v rámci podprogramu Podpora obnovy a rozvoje venkova ve výši 600 tis. Kč za Modrou, Bílou nebo Oranžovou stuhu a 1 mil. Kč za Zlatou stuhu. Vítěz celostátního kola získá příslib dotace v celkové výši 2 mil. Kč. 

Obce, které získaly ocenění Zlatá stuha (za vítězství v krajském kole) postupují do celostátního kola, které se uskuteční v termínu od 2. do 8. září 2012. Výsledky celostátního kola a nositele titulu Vesnice roku 2012 vyhlásí ministr pro místní rozvoj dne 15. září 2012 v Luhačovicích v rámci konání Mezinárodního dětského folklorního festivalu Písní a tancem.