e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 8. až 10. července

publikováno: 6.7.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Vydejte se s námi na zámek! Máme pro vás několik tipů, jak strávit víkend v romantických prostorách – vyberte si z nočních prohlídek s Casanovou, barokní slavnosti, sochařského sympozia, pohádek na hradě nebo výstavy bonsají. Pro děti máme nefalšovanou indiánskou bitvu a pro dospělé dostihy na hipodromu.

Farmářské trhy a dostihy
Potřetí se farmářské trhy konají 9. července na hipodromu v Mostě. Regionální zemědělci a výrobci budou své zboží nabízet od 8,00 do 12.00 hodin. Využít můžete zdarma autobusy, které jezdí z Prvního náměstí od 7.50 hodin a poté vždy v dvacetiminutových intervalech.
Na trhy naváže dostihové odpoledne Zlatý pohár Severočeských dolů a Cena JCCR. Čeká vás sedm dostihů, navíc dětské centrum, jízdy na koních, anketa o ceny. Autobusová kyvadlová doprava z města je zdarma a vstupné pro dospělé 40 Kč, děti do 140 cm zdarma.

Koupání v řece
Koupání v řece jje to příjemnější než v drahých akvaparcích, tvrdí sdružení Arnika a zve na oslavy Evropského dne koupání v řekách 10. července. Na různých místech republiky se uskuteční pikniky, performance, koncerty a hudební jam-sessions, ale také výlety či soutěže pro děti. V 15,00 hodin pak přijde tzv. big jump – společný skok do vln řeky. V Děčíně na břehu pod zámkem bude v programu módní performance mladé děčínské návrhářky Hany Frišonsové či soutěž o nejhezčí plážový pár – Miss a Mistr Labe. Můžete si zahrát pétangue, vyzkoušet si malování na tělo, odpoledne doprovodí DJ Sarc'O'Fucque a jazz, swing i worldmusic. Sdružení Křen se zatřese z Křešic na Litoměřicku pořádá u Labe piknik, zábavu pro děti a společné koupání.

Sympozium na hradě
V sobotu 9. července bude na Horním Hradě u Stráže nad Ohří zakončeno umělecké sympozium, během kterého na nádvoří pracovali sochaři, keramici, šperkaři, skláři a další umělci. Sympozium začalo 2. července a hrad je pro veřejnost otevřen denně od 9 do 19 hodin. Všechna díla si můžete i zakoupit – buď objednat během sympozia, nebo po skončení akce zakoupit v hradní galerii. Celý výtěžek sympozia je umělci věnován na obnovu Horního hradu. Během soboty můžete vidět komedii F. R. Čecha Dívčí válka v podání ostrovského divadelního souboru.

Umělci na horách
Jedno umělecké sympozium končí, další začíná. Galerie H ve Vejprtech v Krušných horách pořádá už 19. ročník mezinárodního sochařského festivalu. Zahájen bude 10. července v 11,00 hodin. Letos  dorazí umělci z Anglie, Německa, Ukrajiny, Holandska, Švýcarska, Izraele, Španělska a z ČR, vyrobená díla jsou určena do měst, nemocnic a lázní pouze za technické náklady. Další program – workshop pro děti i dospělé - je připraven na následující neděli a podrobnosti se dozvíte v dalších tipech na víkend.

Velká barokní noc
Slavnost letního slunovratu se koná 8. července od 19,00 hodin na zámku Korozluky na Mostecku. Večer oslavující hudbu, tanec, operu a divadlo v zámeckých komnatách a romantické zahradě má připomenout tradici italských slavností letního slunovratu z dobu renesance a baroka. V průběhu večera vystoupí např. Severočeský kvintet Musica Semper Viva, Bilbo Compagnie – Jiří Bilbo Reidinger, Geisslers Hofcomoedianten, Divadlo nad Labem. Hudební program bude volně doplňovat a návštěvníky provázet vystoupení kejklířů, pantomimy, divadelních scén. Současně proběhne v interiéru zámku výstava prací žáků základní umělecké školy z Mostu pod vedením Romany Pavlíčkové.

Bitva u Fort Jacsonu
Historii slavné bitvy generála Custera u pevnosti Fort Jacson si můžete připomenout v Březně na Chomutovsku v sobotu 9. července od 9,00 hodin. V hlavní roli jezdeckého tažení kavalerie pod názvem Poslední indiánské války se představí herec Václav Vydra. Bohatý program potrvá celý den.

Klášterecké hudební prameny
V Klášterci nad Ohří o víkendu skončí další ročník hudebního festivalu věnovaného houslím. 10. červnece se na nádvoří zámku uskuteční závěrečný galakoncert. Celý program festivalu najdete zde.

Bonsaje na zámku
Až do neděle 10. července si na zámku Libochovice na Litoměřicku můžete prohlédnout výstavu bonsají nebo se poradit o jejich pěstování. Výstava je otevřena denně od 10,00 hodin.

Letní hrátky s Casanovou
Oživené noční prohlídky zámku Duchcov s panem Casanovou a mnoha překvapeními pořádá Divadlo M. První speciální prohlídky zámecké expozice začínají 10. července v osm hodin večer, další až do 23,00 hodin.

Výročí fotbalového klubu
45. výročí od založení si připomínají fotbalisté 1. SK Jirkov. Oslavy se uskuteční v neděli 10. července od 10,00 hodin na fobalovém hřišti ve Starém Březenci. Od dvou odpoledne se oslavenci utkají s bývalými hráči FK Bohemians Praha.

Léto na Křivoklátě
Na výlet se můžete vydat také na hrad Křivoklát u Rakovníka. Celé prázdniny tam probíhá program. Tento víkend to bude v pátek bluesová kapela Hudba s.r.o., celou sobotu a neděli bude probíhat pohádkový víkend s představeními pro malé i velké a v neděli od 21,00 hodin vás čeká pohádka Radúz a Mahulena. V červenci se ještě můžete těšit na noční prohlídky s magistrem Kelleym, vystoupení Hradišťanu, Kamelotu a Pavla Šporcla. Více na www.krivoklat.cz.