e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Kadani vystavují Patchwork aneb stavebnice z látky

publikováno: 6.7.2009, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V kadaňské galerii jsou v těchto dnech k vidění díla vytvořená zvláštní technikou patchwork. Při té se sešívají malé, různě barevné kousky látek tak, že spolu vytvářejí větší geometrické vzory. Patchwork se stává uměleckým hobby a je čím dál populárnější.

Vezme se kus látky, který se nastřihá na různé obrazce jako třeba na čtverečky, obdélníčky a trojúhelníky a ty se následně spojují dohromady. Následně se to prošívá a vznikají z toho krásné deky, polštářky, dekorativní předměty i oblečení,“ vysvětluje jedna z autorek výstavy Eva Bauerová. Ivana Míchalová ji doplňuje: „Taková deka může trvat desítky hodin. Záleží na tom, jestli se šije ručně, nebo na stroji.“

Patchwork se dá volně přeložit jako vyrobeno ze záplat. Tato technika vznikla mezi ženami amerických osadníků, které chtěly zhodnotit zbytky látek nebo využít látky z už obnošených šatů. Dal se tak znovu použít i malý kousek vhodné látky.

Po druhé světové válce se zdálo, že patchwork už patří minulosti. V poslední době ale zájem o tuto textilní techniku prudce vzrůstá. Obrovskou popularitu získává patchwork především ve Spojených státech a Japonsku.

Také u nás vznikají patchworkové kluby. Jeden takový je i v Kadani. „Scházíme se zhruba jednou měsíčně. Učíme se nové věci, protože patchwork je ohromně tvárná technika a umožňuje spoustu možností. Je to vlastně taková stavebnice z látky a pořád je, co se učit,“ říká Míchalová.

Na výstavě je i deka, na které se podílely členky kadaňského klubu. Každá hvězda je dílem jedné z nich a na každé je monogram. Většina toho, co uvidíte v Kadani, byla i na mezinárodní výstavě Patchworku v Praze a na výstavě kreativity v Dubči. Výstava, na které jsou i háčkovaná a vyšívaná díla, potrvá do 14. července.