e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nechte se okouzlit antikou na zámku Duchcov

publikováno: 6.6.2016, kategorie: Památky, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek otevřel státní zámek Duchcov novou stálou expozici nazvanou Okouzleni antikou. V autentickém prostředí osmi zámeckých sálů bude možné zhlédnout téměř 150 historických odlitků slavných i méně známých antických uměleckých děl. Jejich prostřednictvím se návštěvníci seznámí s příběhy z řecké mytologie, a dozvědí se i mnohé nejen z historie a kultury starověku.

Nový prohlídkový okruh je zaměřen také na odkaz a reflexi antiky v evropském výtvarném umění od renesance až po současnost, na fenomén Grand Tour – kavalírské cesty šlechty na jih Evropy spojené s objevováním památek antického starověku, na sběratelství antických památek a v neposlední řadě na snoubení antických vlivů s architekturou a výzdobou barokních šlechtických sídel. Sál divadelní scény na zámku Duchcov připomene antické inspirace v zámeckém divadle, včetně rekonstrukcí dvou barokních divadelních kostýmů a divadelních rekvizit.

Vystavené sochy pocházejí ze Sbírky odlitků antické plastiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Nejimpozantnější je výzdoba štítu z chrámu bohyně Afaie na ostrově Aigína, sestávající z celkem deseti postav v téměř životní velikosti. Na jedné z nich, tzv. Paridovi, je navíc provedena barevná rekonstrukce jako připomínka původního vzhledu antických památek. Nachází se zde také jedna z unikátních rekonstrukcí provedených prof. W. Kleinem během jeho působení na Karlově univerzitě, Myrónovo sousoší bohyně Athény se satyrem Marsyou. Expozice je doplněna o několik originálů antické keramiky s pohřební tematikou a historické cestovatelské potřeby, suvenýry přivezené z cest a dobové obrazové prameny s ikonografií dokládající objevování antické kultury a její etablování ve světě české i evropské aristokracie. 

Výstavu připravil Národní památkový ústav a Filozofická fakulta UK. Autoři a autorky: PhDr. Marian Hochel, Ph.D., PhDr. Olga Klapetková, PhDr. Eva Lukášová, doc. PhDr. Peter Pavúk, Ph.D., Mgr. Lenka Vacinová. Manažer projektu Ing. Filip Malý.

Co dalšího můžete na zámku v Duchcově vidět a kdy je otevřeno se dozvíte v rubrice Kultura, sport, turistika