e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ode dneška vyjíždí nové cyklobusy

publikováno: 6.6.2015, kategorie: Turistika, autor: Lucie Dosedělová

Sdílet: facebook twitter google+

První červnový víkend, tedy už v sobotu 6. června, vyjedou nově na osmi regionálních linkách Dopravy Ústeckého kraje autobusy umožňující přepravu jízdních kol. Připojí se tak k sedmadvaceti již provozovaným regionálním cyklobusům. Přepravu jízdních kol budou krajské autobusy zajišťovat až do konce letošního září.

„Jde vlastně o stávající autobusy, které jsou doplněny o vlek pro přepravu kol,“ uvedl radní pro dopravu Ústeckého kraje Jaroslav Komínek. Za charakteristické zelené nízkopodlažní vozy s klimatizací zapojí o víkendu dopravci na nových „cyklolinkách“ vleky s minimální kapacitou 20 jízdních kol. Cyklobusy nebudou v provozu jen o víkendech, během prázdnin dokonce i ve všedních dnech. Stejně jako u již provozovaných cyklobusů vyjde přeprava kola na 20 korun.

Cyklistické spoje dopraví turisty do celé řady atraktivních turistických lokalit. Linku č. 506  Měrunice – Bílina – Lovosice mohou využít k výletu do oblíbeného Opárenského údolí a Černodolského mlýna. Linka č. 484 Teplice – Krupka – Fojtovice vyveze cyklisty na hřeben Krušných hor u Komáří vížky. Do Krušných hor se dostanou i s linkou č. 493 Teplice – Moldava. Z Moldavy se mohou vydat na cyklovýlet například směrem na Cínovec a Altenberg.  Linka č. 523 Litvínov – Český Jiřetín je dobrým výchozím místem pro několik cílů v okolí, třeba přehradu Fláje. Z Litvínova se do Krušných hor s kolem dostanou i linkou č. 521 a to na Horu Svaté Kateřiny a do Brandova. Na oblíbený Boží Dar, s možností vystoupit na Měděnci, míří linka č. 584 z Jirkova a Chomutova.  S linkou č. 600 Kadaň – Klášterec nad Ohří – Vejprty budou mít ideální možnost k nástupu na cyklostezku Ohře. Poslední z nově se rozjíždějících cyklistických spojů jede dokonce za hranice – linka č. 583 bezpečně dopraví cyklisty z Vejprt do Německa, kde je výstupní stanicí Annaberg  - Buchholz. Ve směru od Kadaně a Klášterce navazuje na linku 600 bez nutnosti přestupování. 

Kompletní jízdní řády a informace o provozu cyklobusů naleznete na dopravním portálu www.dopravauk.cz.