e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rok renesanční šlechty ovládne Benešov nad Ploučnicí

publikováno: 6.5.2017, kategorie: Památky, autor: Miluše Kristková

Sdílet: facebook twitter google+

Po úspěšném Lucemburském roce se návštěvníci státních hradů a zámků mohou těšit na Rok renesanční šlechty. V Ústeckém kraji se k tomuto programu připojí jako jediný státní zámek v Benešově nad Ploučnicí. Co návštěvníky zámeckého areálu čeká?

„Během celého roku se návštěvníci mohou těšit na velmi zajímavé programy. Nebude chybět například renesanční módní přehlídka či speciální prohlídky s kastelánem. Bude toho ale mnohem více, na své si přijdou odborníci i laici,“ nastínil program nadcházejícího roku kastelán benešovských zámků Zdeněk Henig. O programu vás budeme informovat v pravidelných Tipech na víkend, které vychází vždy ve středu.

V Benešově nad Ploučnicí se dochoval velmi významný komplex dvou oddělených samostatných zámeckých celků - Horního a Dolního zámku, k nimž můžeme připojit ještě třetí doklad jedinečné renesanční architektury, přilehlý farní kostel Narození Panny Marie. Všechny tři stavby spojuje míšeňský šlechtický rod Salhausenů, který přišel do Čech na počátku 16. století a v duchu saské renesance zde rozvinul významné stavební aktivity.