e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 8. až 10. května

publikováno: 6.5.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máme před sebou druhý květnový prodloužený víkend a i tentokrát jsme pro vás našli spoustu zajímavých akcí. Zveme vás na pivo do Žatce, do vojenského tábora v Chomutově, za historickými řemesly do Ploskovic (na fotce) či Zubrnic, na tůru s batohem na Pyšnou, za Večerníčkem do Kostomlat...

Extraligový pohár v Kadani
Ve čtvrtek 7. května přiveze litvínovský hokejista František Lukeš ukázat do Kadaně, svého rodiště, Masarykův pohár pro vítěze Tipsport extraligy. Střelec gólů Litvínova v rozhodujícím finále bude přijat starostou města. Pro fanoušky bude na zimním stadionu připravena i autogramiáda hráče, jenž ve Sportovním klubu hokejově vyrostl. Začátek v 18,00 hodin.

Start sezóny
Město Klášterec nad Ohří zahájí letošní turistickou sezónu v pátek 8. května programem v zámku, zámecké parku i kláštereckém letním kině. Vše vypukne po dvanácté hodiny příjezdem hraběte Thuna na zámek a program vyvrcholí koncerty v letní kině s hlavní hvězdou Petrem Kolářem. Vše potřebné najdete v článku Turistickou sezónu v Klášterci zahájí Thunové.

Májový Chmelfest
Jarní chmelová slavnost plná recese, netradičních soutěží Lojzy Lupulína a ochutnávek piva - to je Chmelfest, který pravidelně pořádá Chmelobrana v Žatci. Připomenout má zahájení jarních prací na chmelnici. Do Žatce se můžete přijet pobavit pod heslem Jaro-pivo-láska v pátek 8. května. Více se dočtete v článku Májový Chmelfest požehná úrodě chmele na Žatecku.

Návrat do minulosti
Na zámku Ploskovice na Litoměřicku se můžete v sobotu 9. května vrátit do 18. století. Komentované prohlídky stanového tábora vám představí dobový život a řemesla.Uvidíte třeba sedláře-brašnáře, ukázky poutního zboží 18. století, cukrářka předvede pečení vaflí a oplatek. Navštívit můžete dobovou kavárnu s ukázkami a povídáním o kávě a porcelánu. Dále uvidíte ukázky písma, odlevání knoflíků, ukázky řezby, palných zbraní, dobový soustruh, dobový brus. Otevřeno je od 10,00 do 16,00 hodin a začátek komentovaných prohlídek je v 11,00 a 13,00 a 15,00 hodin.

Středověk na hradě
Další návrat do minulosti slibují pořadatelé na hradě Házmburk u Libochovic. V sobotu 9. května se tam koná středověký dětský den se soutěžemi, střelbou z kuše a dalším programem. Hrad je otevřen od 10,00 do 18,00 hodin.

Zubrnický jarmark
V sobotu a neděli 9. a 10. května proběhne v Zubrnicích na Ústecku staročeský řemeslný jarmark, na který vás z Ústí nad Labem může přivézt historický vláček (jízdní řád www.zmz.cz). Tancem a lidovými písněmi zahájí jarmark folklórní soubor Dykyta z Krásné Lípy. Své umění nejen v žonglování předvede kejklíř a žonlér Radim Lůžek a své návštěvníky si najde i divadlo Krabice Teplice a Panoptikum Maxe Fische. Svým představením rozesměje Orangutální divadlo. Těm nejmenším zahraje pohádku v sobotu i v neděli odpoledne Sváťovo loutkové dividlo, dobrou náladu vytvoří i písničky Pouličníků z Tábora. Chybět nebudou ani kolotoče, jízdy na koních, řemeslný trh i občerstvení. Po oba dny otevřeno od 9,00 do 17,00 hodin.

Sherpa cup
Nemusíte do Himalájí, abyste poznali život šerpů. V pátek 8. května se v Krušných horách koná závod Sherpa cup. Start pro děti, juniory a ženy je v 11,00 hodin v Pyšné na hřišti u Horské služby, hlavní závod startuje v poledne. Čeká vás přibližně 2,3 km s převýšením 200 metrů se zátěží v batohu – ta je určena podle věku od 1 kg pro nejmenší, až po 40 kg pro muže. Hlavní cenou je desetikilový krocan! Cíl je u horského hotelu Lesná, kde bude probíhat doprovodný program. Propozice závodu najdete zde.

Pochod na Jezerku
Další tip na výlet do hor je jarní dálkový pochod Jezerka 2015, který se jde v sobotu 9. května a který vás zavede do přírodní rezervace Jezerka a východní části Krušných hor. Start je na školní zahradě ve Vysoké Peci na Chomutovsku od 9,00 hodin. Trasa měří asi 20 km, s převýšením 600 metrů a vrací se zpět přes Jedlák a Lesnou a Pyšnou do Vysoké Pece.

Setkání mažoretek
V pátek 8. května se v Žatci sejdou mažoretky na národním šampionátu. Jejich přehlídku můžete sledovat jak ráno při pochodu městem, tak i celé odpoledne v letním kině. Podrobný program najdete v článku

Mistrovství v hokeji
Nedostali se na vás lístky na utkání mistrovství světa v hokeji? Náhradu můžete hledat v Mostě, kde se také bude bojovat o mistrovské tituly, ovšem v hokeji stolním. Ve dnech 8. až 10. května se zde odehraje mezinárodní mistrovství republiky Czech Open. Vše podstatné o turnaji se dočtete v článku Mostu bude dějištěm hokejového mistrovství – na stolech.

Večerníček v lese
Den s Lesy České republiky se koná v pátek 8. května od 10,00 do 16,00 hodin na hradě Kostomlaty pod Milešovkou na Teplicku. Letos se koná akce s podtitulem S Večerníčkem do lesa, neboť tato postavička oslavila své padesáté výročí. Kromě stanovišť o lese a hospodaření v něm čeká děti i vystoupení Pouličního divadla Viktora Braunreitera. Letos je nově program rozšířen i o večerní vystoupení country kapely Karavana od 17,00 hodin. Návštěvníky jistě přiláká i nově opravená a otevřená věž hradu Kostomlaty. Více o hradu se dozvíte na našich stránkách.

Válka v chomutovském parku
Sedmdesáté výročí konce druhé světové války si bude připomínat město Chomutov, a to v pátek a sobotu 8. a 9. května. Ve spolupráci s Muzeem československého opevnění z let 1936-1938 Na Kočičáku a 41. mechanizovaným praporem ze Žatce se budou konat velké oslavy v parku u divadla, kde uvidíte několik historických táborů a také ukázku možného boje o divadlo. Podrobnosti v článku Chomutovský park obsadí vojenské tábory

Vítání ptačího zpěvu
Jarní vycházka do přírody s pozorováním a hlavně posloucháním ptáků se koná v neděli 10. května rána v Duchcově. Sraz je v 7,00 hodin u Sfingového rybníka v zámecké zahradě. Trasa povede směrem k lužním lesům, bude zakončena u Dubského rybníka, kde proběhne za příznivého počasí ukázka kroužkování ptáků. S sebou vhodný oděv, pevnou obuv, dobrou náladu, dalekohled, svačinu. 

Jak vypadaly Louny?
Pouze od čtvrtka 7. do pátku 8. května bude v Lounech k vidění unikání výstava, mapující proměny města. Pod názvem „Bylo tu... není tu“ se skrývá sedmnáct panelů umístěných v centru města, které zachycují bývalou a současnou podobu Loun. Informace i malou ukázku najdete v tomto článku

Výstava filatelistů
Mezinárodní filatelistická výstava, jejíž součástí bylo vydání poštovní známky s motivem Chomutova, se koná v Galerii Špejchar. Pro veřejnost bude výstava otevřena od čtvrtka 7. do neděle 10. května od 9,00 do 18,00 hodin, v neděli do 13,00 hodin. Kromě známky se mohou sběratelé těšit i na korespondenční lístek či příležitostné razítko. Více o výstavě i známce se dozvíte u nás

Fotografický workshop
Ve dnech 8. a 9. května se můžete zúčastnit fotografického workshopu Porta Bohemica v Českém středohoří. Akci pořádají fotograf Jan Hodač a průvodce Martin Bareš, provozovatel Offroadsafari.cz. Čeká vás ubytování s výhledem na Bránu Čech a řeku Labe v Dubičkách. Cena je 1490 Kč. Podrobnosti získáte zde: https://www.facebook.com/events/100127163653099/.

Přehlídka koček
Zimní stadion v Mostě bude patřit ušlechtilým kočkám. Konat se tu bude ve dnech 9. a 10. května od 9,00 do 17,00 hodin mezinárodní výstava. Mezi stovkami koček budou vybírat šampiony kromě tuzemských porotců i odborníci ze zahraničí. 

Barbora Open
V sobotu 9. května se na golfovém hřiště Barbora u Teplic odehraje turnaj bez fee, start je v 10,00 hodin. Startovné 500 Kč obsahuje snídani, občerstvení do bagu a po hře se můžete těšit na oběd.

Krušnoman pro odvážné
V sobotu 9. května se uskuteční ve Sportareálu Klíny v Krušných horách 11.ročník Krušnoman Long Distance Duathlonu, který je nejtěžším dlouhým duatlonem v Evropě. Pro závodníky představuje 5 km běhu, 80 km na kole plus dalších 15 km běhu, převýšení je přes 2 300 metrů. Závod je součástí Českého Poháru v dlouhém duatlonu a triatlonu FORD Czechman Tour 2015. Na startu bude necelých 200 závodníků z 10 evropských zemí. Cyklistika zavede závodníky i na silnice sousedního Německa. Ten den proběhne ještě jeden závod - krátký duatlon (5 km + 40 km kolo + 5 km běh) a závod v miniduatlonu pro děti do 15 let. Všech třech závodů se mohou zúčastnit lidé z řad sportující veřejnosti. Další informace na www.krusnoman.com.