e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Posnídejte férově!

publikováno: 6.5.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Férová snídaně, která připomíná Světový den pro fair trade, se koná v sobotu 9. května. Stačí vzít deku, něco dobrého k snídani, co neuškodilo lidem ani životnímu prostředí a vyjít snídat do přírody. Kam můžete vyrazit na piknik? Přinášíme vám přehled akcí ve vašem okolí.

"Myšlenka „Férové snídaně NaZemi“ je velmi prostá. Současně s tisíci dalších lidí na celém světě, po boku svých blízkých a přátel, posnídat fairtradové a lokální produkty a dát tak najevo svůj zájem o téma spravedlivého obchodu a zodpovědné spotřeby," vysvětluje Gabriela Štěpánková z pořádající organizace NaZemi.

"Mnoho českých prodejců nevěří, že etické výrobky mají své místo na jejich regálech. Nechceme se spoléhat na to, že tito prodejci sami od sebe porozumí jasným trendům běžným v západní Evropě. Férovou snídani prodejcům jasně říkáme: chceme kupovat fair trade a máme zájem o výrobky vyrobené v důstojných podmínkách," dodává.

Vloni se akce v České republice zúčastnilo na čtyři a půl tisíce lidí. Také letos najdete na webu www.ferovasnidane.cz stovky míst, kam můžete s piknikovou dekou vyrazit. A co s sebou? "Můžete si upéct buchtu z fairtradového kakaa a cukru, biomouky, medu od místního včelaře a vajíček od souseda a k tomu si uvařit do termosky fair trade čaj nebo kávu. Nemáte čas ani chuť na pečení? Pak stačí chleba namazaný marmeládou z jahod z Vaší zahrádky. Deka, hrníček, talíře, ubrousky, nože a lžičky by ve Vašem košíku také neměly chybět," radí Tereza Gvoždiaková z organizace Kultura Kadaň, která pořádá snídani před Střelnicí.

Kadaň
KD Střelnice, před kulturním domem, od 9,30 hodin.

Lenešice
Park před knihovnou, v případě deště knihovna, od 10,00 hodin.

Litoměřice
Jiráskovy sady u dopravního hřiště, od 10,00 hodin.

Louny
Dvorek knihovny, v případě deště kavárna Jeroným v knihovně, od 9,00 hodin.

Most
Arboreteum ZŠ Svážná v Mostě, v případě špatného počasí altán a stan, od 10,00 hodin.

Osek
Trávník před infocentrem v klášteře, za deště v infocentru, od 10,00 hodin.

Peruc
Park u zámku, v případě deště knihovna, od 9,00 hodin.

Teplice
Zámecká zahrada u letního altánku, za deště v aule Gymnázia Teplice, od 10,00 hodin.

Žatec
Klášterní zahrada Žatec, od 10,00 hodin.