e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na turistické stezce vítá od včerejška Tesařova socha

publikováno: 6.5.2015, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Sedmdesát let po své tragické smrti během pražského květnového povstání se dočkal pomníku lesní inženýr Vojtěch Tesař. Pojmenována je po něm turistická cesta z Litvínova na Meziboří i 14kilometrová naučná stezka. Teprve nedávno ale tuto osobnost Litvínovanům znovu po čtyřletém pátrání představili Přátelé historie Litvínovska.

U zrodu myšlenky připomenout, proč se vlastně Tesařova stezka takto jmenuje, stála Jiřina Bergmanová, stále aktivní členka Českého svazu bojovníků za svobodu i sdružení Přátelé historie Litvínovska, vdova po lesním inženýrovi. Společně s kronikářem Litvínova Václavem Novotným a dalšími přáteli pak pátrali po minulosti tohoto muže. "Lesní rada inženýr Vojtěch Tesař byl vedoucím lesní správy v Litvínově ve 30. letech minulého století. Zde s ním působil Ing. Rudolf Žaba," připomněla Jiřina Bergmanová. V Litvínově Vojtěch Tesař pracoval do roku 1937 a byl významným podporovatelem turistického hnutí. V době okupace se inženýr Tesař zapojil do obojového hnutí. "Proto, když 5. května 1945 rozhlas volal o pomoc a vypuklo povstání, rozjel se inženýr Žaba Tesaře vyhledat. Našel jej ale až 8. května večer s prostřelenou hlavou. Byl zastřelen SSmanem v posledních válečných chvílích, kdy už se podepisovala kapitulace. Inženýr Žaba slíbil inženýru Tesařovi, že se do Litvínova po válce vrátí a bude pokračovat v práci v Krušných horách. To splnil a do Litvínova se vrátil v roce 1945. Pod jeho vedením byl dán návrh, aby lesní cesta mezi Litvínovem a Mezibořím byla pojmenována po Vojtěchu Tesařovi, a tak se také stalo," řekla Jiřina Bergmanová při včerejší slavnosti.

Na začátku stezky v Tylově ulici nyní najdou turisté nejen sochu Pavla Lakomého, ale také informační ceduli, kde se dozví zajímavosti o Vojtěchu Tesařovi, stejně jako o složité cestě pátrání historií, která Litvínovské dovedla až k odhalení památníku. Současná naučná Tesařova stezka vede okruhem z Litvínova na Meziboří k Pekelskému údolí a zpět Šumným dolem do Litvínova. Měří 14 kilometrů.

Jméno Vojtěcha Tesaře bylo připomenuto také vloni při opětovném zprůchodnění cesty kolem Flájského plavebního kanálu, neboť první trasa kolem něj vznikla právě z Tesařova popudu již v roce 1937.

Díky sdružení Přátelé historie Litvínovska se v posledních letech daří znovuodhalovat historické souvislosti města. "Všichni říkali 'U Bílého sloupu', nikdo ale nevěděl, co to znamená. Dnes tam stojí historický milník. Nikdo neznal jméno Czedik, dnes máme gloriet s krásnou vyhlídkou. Všichni chodili Tesařovou cestou, ale nevěděli, proč se tak jmenuje. Dnes jsme to napravili," řekl Josef Pošta z klubu Přátelé historie Litvínovska. Ten také připomněl, že již tento čtvrtek 7. května pořádá klub 1. ročník turisticko-naučné soutěže Litvínovský špacír, během něhož můžete navštívit i další místa, spojená se slavnými jmény litvínovské historie jako byl Jedlička, Hlinka, Voigt, Valdštejnové a Oplt. Start je v 16,00 hodin před Citadelou.

Na fotografii Jiřina Bergmanová a zástupce Lesů ČR Pavel Rus při odhalení sochy.