e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Stop and Stay: Flájský plavební kanál je opět schůdný pro turisty

publikováno: 6.5.2014, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Krušné hory vloni získali novou atraktivní turistickou cestu, která je provede od Flájské přehrady na české straně podél historického plavebního kanálu až do saského Clausnitz. Kanál měří více než 18 kilometrů, ale k naučné stezce se můžete připojit i na dalších místech. Na konferenci ho představila ředitelka Oblastního muzea v Mostě, které stálo u zrodu obnovy kanálu.

Flájský kanál pro plavení dřeva byl vybudován v první polovině 17. století a propojil Flájský potok s Moldavským potokem. Důvodem bylo zásobování hutí, hamrů i domácností v saském Freibergu. V roce 1874, po stavbě Moldavské dráhy, přestal plnit svou původní úlohu, nicméně brzy se stal turistickým výletním místem.

V roce 2011 vznikl projekt na obnovu trasy, která byla na několika místech poničená po povodních a neprůchodná, navíc nebylo možné přejít česko-německou hranici a pokračovat dál do Saska. Práce se podařilo dokončit vloni v červenci a cesta je opět přístupná turistům. Informace o osmnáctikilometrové trase, historii i o filmu, který o kanálu nedávno vzniknul, se dočtete na webu: www.flajsky-plavebni-kanal.eu. O filmu si můžete přečíst taté článek Další díl filmového cyklu o Flájích se představí v Litvínově

Jak připomněla Libuše Pokorná, ředitelka Oblastního muzea v Mostě, příští rok uplyne 130 let od zprovoznění přeshraniční železniční dráhy, která stála u konce plavební dřeva v Krušných horách - tedy Moldavské dráhy. Stejně jako vloni vydala Česká pošta speciální známku, připomínající flájské vodní dílo, chystá se na příští rok vydání známky k výročí této dráhy.