e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

První krajská kontrola na železnici

publikováno: 6.5.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Magdalena Hanáčková

Sdílet: facebook twitter google+

Pracovníci odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje absolvovali první zahajovací kontrolu plnění smluvních povinností dopravce České dráhy, a.s. Týkala se šesti vlaků na linkách U1, U5, U6, U8 a U11 (okruh Ústí nad Labem – Děčín – Rumburk – Jedlová – Česká Lípa – Lovosice – Ústí nad Labem).

Tato kontrola proběhla přímo v terénu za účasti všech pracovníků oddělení dopravní obslužnosti, do jejichž pracovní náplně provádění kontrolní činnosti na základě uzavřených smluv patří, a čtyř zaměstnanců dopravce odpovědných za řízení a provoz osobní dopravy v různých úrovní - ekonomika, jízdní řády, vozový park a provozní personál.

Kontrola byla zaměřena především na dodržování jízdního řádu, čistotu vlaků, provádění kontrol jízdních dokladů, funkčnosti dveří a oken a označení vlaků a personálu.

Během této první kontroly nebylo zjištěno žádné vážné porušení smluvních povinností dopravce. V kontrolní činnosti ale chceme určitě pokračovat, a to i neohlášeně,“ řekla hejtmanka Jana Vaňhová.

Oprávnění provádět kontroly plnění smluvních povinností dopravce vyplývá ze smlouvy č. 2721/2009 o závazku veřejné služby ve veřejné drážní osobní dopravě k zajištění základní dopravní obslužnosti územního obvodu Ústeckého kraje. Kontroly probíhají na základě Manuálu pro kontrolní činnost a sankce ve veřejné osobní drážní dopravě dle smlouvy s Českými drahami, a.s., jehož součástí je podrobný přehled povinností dopravce a možných sankcí.