reklama Speciál magazínu: Vánoce ve všech podobách
e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chrámová restaurace v Žatci nabídne chmelařskou gastronomii

publikováno: 6.4.2018, kategorie: Turistika, autor: Tomáš Kassal

Sdílet: facebook twitter google+

Originální zážitkovou gastronomii bude letos ještě víc nabízet Restaurace U Orloje v Chrámu Chmele a Piva v Žatci. Restauraci vede nový šéfkuchař a hosté se dočkají většího počtu jídel, v jejichž receptuře bude pivo nebo chmel. Minipivovar U Orloje pak bude trvale nabízet pět vlastních druhů piv.

„Našim zákazníkům chceme nabídnout originální zážitkovou gastronomii, která vychází z chmelařské a pivovarské tradice Žatecka. Věříme, že když naši hosté zakončí svou prohlídku Chrámu Chmele a Piva nebo sousedního Chmelařského muzea v naší restauraci u jídla, jaké nikde jinde nedostanou, umocní to jejich zážitek z návštěvy u nás,“ popsal hlavní smysl letošních změn v restauraci pověřený ředitel Chrámu Chmele a Piva Ondřej Baštýř.

Kuchyni v Restauraci U Orloje nově vede šéfkuchař Matěj Stanislav, který má zkušenosti i ze špičkových kuchyní v zahraničí. Svůj rukopis vnesl už do připraveného jídelního lístku v březnu, zároveň ale připravuje nové menu hotových jídel i minutek pro další měsíce. „Naše jídla by měla být moderní, ale zároveň typická pro Žateckou chmelařskou oblast. Proto bude nový jídelní lístek postavený na čerstvých a sezónních surovinách, ale také bude ještě více využívat v recepturách pivo a chmel,“ vysvětlil Ondřej Baštýř. Příkladem originální gastronomie může být například chystaný pivní čokoládový koláč.

Ke změnám v Restauraci U Orloje bude patřit také rozšíření trvale nabízených piv, jejichž počet se rozšíří ze čtyř na pět. V nabídce bude desetistupňový Letňák, jedenáctistupňový Samec, dvanáctistupňový ležák, tmavá jedenáctka a ExperimentAle. Nabídka rozšířená o letní pivo také umožní skupinkám hostů pořádat vlastní degustace. Minipivovar U Orloje má už svého stálého sládka, hosté tedy mohou více využívat také možnosti prohlídky minipivovaru.

„V přízemí Galerii Sladovna chceme věnovat víc pozornosti výstavám, které tam už jsou a které se dají spojit s nabídkou pro turisty. Například se to týká expozice o sladovnictví, kde chceme na velkých plakátech připomenout, co je to slad, jak se vyrábí a používá. Zdůrazníme tím původní smysl renesanční sladovny,“ řekl Ondřej Baštýř. Ve sladovně mají přibýt také velkoformátové fotografie některých žateckých míst, které ukazuje i vystavený model Žatec. Tyto velké snímky naváží na projekt Procházka po chmelařských památkách v Žatci, což jsou letáčky sloužící jako průvodce po Žatci. 

Foto: Chrám Chmele a Piva