e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na teplickém zámku se otevírá fotografická výstava Krajina a uhlí

publikováno: 6.4.2016, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

V Teplicích na zámku se dnes otevře výstava dvou významných severočeských fotografů, mapující proměny zdejší krajiny. Vernisáž výstavy Krajina a uhlí začíná ve středu 6. dubna od 18,00 hodin za účasti autorů fotografií Ibry Ibrahimoviče a Miloše Žihly.

Výstava Krajina a uhlí přibližuje dopady povrchové těžby hnědého uhlí na krajinu Podkrušnohoří. Autory fotografií jsou Ibra Ibrahimovič a Miloš Žihla, kteří se krajinné fotografii na Mostecku a Litvínovsku věnují od osmdesátých let minulého století. Zdejší krajinu devastovanou obřími povrchovými doly fotí celý život. Zachycují Podkrušnohoří a kontrasty, které jsou pro toto území typické: syrově industriální, děsivě krásné i přírodně romantické. Expozice je doplněna monitorem, na kterém v uzavřené smyčce běží aktuální letecké záběry Horního Jiřetína a okolí.

Výstava bude přístupná veřejnosti od 5. dubna do 1. května denně mimo pondělí od 10,00 do 12,00 a 13,00 – 17,00 hodin. Vstup je zdarma.

Ibra Ibrahimovič

Narozen 1967 v Mostě. Žije střídavě v Meziboří u Litvínova a v Praze. Do roku 1990 fotografoval amatérsky a pracoval jako technolog a kontrolor ve strojních dílnách Chemopetrolu Litvínov. Od roku 1991 je fotografem na volné noze. Na počátku kariéry se specializoval na černobílou dokumentární fotografii, později rozvíjel ostatní fotografické odbornosti a začal fotografovat digitálně. Mezinárodně známý je zejména jeho seriál černobílých fotografií o bourání severočeské obce Libkovice, publikovaný v knize Libkovice: Zdař Bůh, a příběh sedláka Rajtera, za který získal titul Zlaté oko / fotografie roku na Czech Press Photo 2003.

Miloš Žihla

Narodil se roku 1959 v Mostě, od dětství žije v Litvínově. V roce 1990 absolvoval Institut výtvarné fotografie a od roku 1993 pracuje jako profesionální fotograf. Má zálibu v krajině a v architektuře. Krušné hory zachycuje ve všech ročních obdobích. Jeho oblíbeným fotografickým námětem je i zátiší. Spolupracuje s mosteckými archeology, pro něž pravidelně tvoří zátiší z archeologických nálezů. V poslední době se často zaměřuje na průmyslovou a technickou fotografii a jako protiklad jeho tématem číslo jedna nadále zůstává žena ve všech podobách.