e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Louny vystaví karlštejnský poklad

publikováno: 6.4.2016, kategorie: Výstavy, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Výstava s unikátními předměty se vztahem ke Karlu IV. se otevře v úterý 12. dubna v rámci projektu Lucemburské Louny 2016 v lounském Oblastním muzeu. Vpředvečer narozenin císaře Karla IV. 13. května ji navíc doplní karlštejnský poklad. V rámci programu se můžete těšit i na přednášky, workshopy pro děti a květnovou muzejní noc.

Výstava bude přístupná od 13. dubna do 12. června a je k ní připraven bohatý doprovodný program. V dubnu se uskuteční přednáška Karel IV. a jeho svět, 1. května je naplánována exkurze na Karlštejn a také workshop pro děti. 27. května se uskuteční muzejní noc s bohatým programem věnovaným Karlu IV. Na říjen se chystají exkurze na Křivoklát a Radyni.

Přední český ilustrátor Václav Šlajch představí svůj zbrusu nový komiks o životě tohoto krále a císaře. Dále budou vystaveny nejrůznější předměty ze 14. století, listiny, knihy, mince, atd. Největší ozdobou budou repliky obrazů Mistra Theodorika, které po měsíci vystřídá část drahocenného Karlštejnského pokladu jako zlaté šperky a části oděvu dvořanů Karla IV. Výstavu pořádá lounské muzeum ve spolupráci s okresním archivem Louny. 

Na vernisáži 12. dubna od 17,00 hodin vystoupí Hasan El-Dunia a Stanislav Předota, členové souboru Schola Gregoriana Pragensis.