e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Seznamte se s přírodou ve svém okolí

publikováno: 6.3.2020, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Mostecké muzeum chystá na březen a duben sérii přírodověných přednášek, která vás seznámí s přírodou severozápadních Čech. Tématem budou nerosty, bezobratlí živočichové, vzácné rostliny i paleontologické nálezy. První přednáška již ve čtvrtek 12. března na půdě muzea.

čtvrtek 12. března
Sádrovec – obyčejně neobyčejný nerost
Geolog Pavel Dvořák vám představí jeden z nejhojnějších minerálů vyskytujících se na planetě Zemi. Dozvíte se o jeho vlastnostech, odrůdách i jeho nejvýznamnějších nalezištích na Mostecku, v České republice i ve světě.

čtvrtek 26. března
Podivuhodní bezobratlí všude kolem nás
Víte, jací parazité žijí na včelách nebo pavoucích, proč se některým mšicím říká nosálky, nebo kde hledat slepé brouky? Na tyto a další otázky vám odpoví entomolog a fotograf Pavel Krásenský. Přednáška bude doplněna množstvím fotografií tvorů, se kterými se v přírodě jen velmi zřídka setkáte.

čtvrtek 9. dubna
Nové nálezy zajímavých a vzácných rostlin Mostecka
Botanik Vít Joza vás seznámí s atraktivními i nenápadnými druhy rostlin, nalezenými při botanickém výzkumu Mostecka a Litvínovska v posledních několika letech. Kromě fotografií uvidíte také doklady nálezů z naší muzejní herbářové sbírky a můžete si tedy i „osahat“ druhy, které běžně neuvidíte.

čtvrtek 16. dubna
Paleontologická 3D rekonstrukce
Představíme vám tvorbu trojrozměrných paleontologických rekonstrukcí zvířat od počátku až do konce. Uvidíte i hotové ukázky tvorů ze všech období pravěku, která Jaroslav Bažant vytváří již více než 40 let.

Všechny přednášky se konají od 17,00 hodin v půdním prostoru muzea, vstupné 20 Kč.