e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava v Kadani připomene masakr z roku 1919

publikováno: 6.3.2019, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na začátku března se v Kadani otevřela výstava Kadaňský březen, která připomíná události z roku 1919. Bude k vidění až do září v prostorech kadaňského hradu. Ve čtvrtek 21. března se bude konat komentovaná procházka Po stopách demonstrantů.

Jak informoval ředitel kadaňského muzea Petr Liebscher, výstava navazuje na loňský projekt mosteckého muzea, který mapoval odlišný vývoj událostí vzniku Československa v severozápadních Čechách. Výstavu si můžete ještě do konce března prohlédnout v Mostě a více se o ní dočtete zde. Výstavu ke stému výročí Kadaňského masakru připravilo zdejší muzeum ve spolupráci s chomutovským.

Expozice na hradě přibližuje události z roku 1919, kdy nadále pokračovaly snahy o odtržení pohraničí od Československa a vytvoření provincie Deutschböhmen, podřízené vládě v rakouské Vídni. V té době už však byly německé provincie obsazené československým vojskem, což následně vedlo k tragickým událostem v Kadani. Na 4. března 1919 byly svolány masové demonstrace, na nichž se Němci dožadovali práva rozhodnout, do jakého státu chtějí patřit. V některých městech se situace vymkla kontrolo a nejtragičtěji dopadla v Kadani. Po střelbě československých vojáků zemřelo 25 lidí a dalších 70 bylo zraněno, přičemž mezi nimi byly i ženy a děti. Podle historiků to byla událost, která vykopala mezi Čechy a Němci hluboký příkop. "Důsledkem byla i obliba NSDAP v Kadani, což se projevilo ve volbách ve 30. letech. Výstava proto připomene i následné události, včetně akcí u příležitosti 20. výročí masakru, který byl tehdy pojat jako oslava padlých mučedníků," říká Petr Liebscher. "Tragickou událost při jejím významném výročí nechceme a nemůžeme přejít bez povšimnutí. Výstava proto představí důvody, průběh a následky demonstrací - největších v prvorepublikovém Československu. Seznámí návštěvníky s místem, kde se střílelo, s osobami, které střílely, a s oběťmi střelby."

Podle autorů výstavy jde jednu z nejsmutnějších kapitol města, o které je ale také třeba hovořit. Návštěvníky na výstavě čeká množství dobových dokumentů, ukázky uniforem a zbraní. Na 21. března pak muzeum chystá komentovanou procházku po "místě činu". Kurátor výstavy Jiří Kopica účastníky provede místy, kde se celá tragédie odehrála a to přibližně v čase, kdy se tak stalo. Procházka začíná v 17,00 hodin u sloupu Nejsvětější Trojice na Mírovém náměstí.

Kadaňský hrad s výstavou bude otevřen o víkendech od 10,00 do 17,00 hodin, o prázdninách poté od úterý do neděle. Výstava bude otevřena do 29. září.

Foto: Městské muzeum v Kadani.