e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Klášterci měl předpremiéru film o „Neviditelných lidech“

publikováno: 6.3.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Vlasta Fišrová

Sdílet: facebook twitter google+

Českou předpremiéru měl 1. března v Klášterci nad Ohří dokumentární film Neviditelní lidé, který vznikl v rámci projektu Neviditelní lidé aneb jsou schizofrenici nebezpeční? Promítání se uskutečnilo jako součást putovní výstavy, která je nyní k vidění v teplickém zámku. Výstava dává nahlédnout prostřednictvím fotografií do příběhů lidí majících zkušenost s duševním onemocněním.

Studenti a pedagogové Gymnázia a střední odborné školy v Klášterci nad Ohří spolu s odbornými pracovníky z městského úřadu byli prvními diváky z řad veřejnosti, která se tak seznámila s prostředím, v němž Fokus Labe působí. Ve filmu účinkují přímo lidé pracující v Literární kavárně. Tu navštíví i známá osobnost z oblasti gastronomie a odborně ohodnotí práci zdejšího personálu. Zároveň film poodhaluje životní příběhy lidí s diagnózou schizofrenie. Natočil jej Bohdan Bláhovec, který je nositelem řady ocenění pro mladé dokumentární tvůrce.  

Autorka projektu Lenka Krbcová Mašínová, předsedkyně Fokusu, říká: „Film chceme pouštět především ve školách a otevřít tím diskusi mezi mladými lidmi, protože jsou nejohroženější skupinou. Řada lidí, kteří u nás pracují a mají zkušenost se schizofrenií, onemocněla v době svých studií na střední nebo vysoké škole.“ Celý projekt mohl vzniknout díky finanční podpoře Ministerstva zdravotnictví ČR a Norských fondů.

Další zastávkou putovní výstavy po klášterecké galerii Kryt bude Regionální muzeum Teplice, kde bude výstava do 23. dubna ve foyeru zámku, dále Městská knihovna v Bílině a poté Psychiatrická nemocnice v Horních Beřkovicích.