e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ilustrátorka Eva Frantová v Kadani

publikováno: 6.3.2014, kategorie: Výstavy, autor: Jan Losenický

Sdílet: facebook twitter google+

Ve čtvrtek 6. března v 17,00 hodin se v Galerii Josefa Lieslera v Kadani otevře výstava obrazů, kreseb, ilustrací k pohádkám a plastik Evy Frantové.

Básník Jaroslav Kubín o tvorbě Evy Frantové napsal:  „Vše co vyjde z jejích rukou má neoddiskutovatelný punc osobnosti, má potřebu ztvárňovat magii, jež je prodchnuta pozitivní energií.“

Již od útlého dětství ji přitahovalo výtvarné umění. Absolvovala střední odbornou školu výtvarnou, poté vystudovala filmovou animaci a grafiku u prof. Miloslava Jágra a ilustraci u Jiřího Mikulky. Věnuje se volné tvorbě a dělá ilustrace především ke knihám pro děti a mládež. Ilustrovala pro Pavla Šruta knihy Prcek Tom a Dlouhán Tom a jiné velice americké pohádky a Velkou knihu českých pohádek. Krásné ilustrace vytvořila k nově sestavenému souboru známých i méně známých českých pohádek, k Velké knize českých pohádek. V celé své nádheře se nám v knize otevírá pohádkový svět víl a kouzelníků, skřítků a vodníků, princů a princezen i čertů, chasníků a obrů. Svými ilustracemi vyzdobila ale také například i Pohádky bratří Grimmů, Francouzské pohádky a bajky Charlese Perraulta či půvabnou knihu Afrických pohádek.

V Galerii Josefa Lieslera uvidíte výstavu, která měla teprve před několika týdny premiéru v pražské Nové síni - pod názvem Žena z Marsu zde Eva představí hlavně svou volnou tvorbu – vedle ilustrací k pohádkám i obrazy, kresby a plastiky. Podněty Eva Frantová čerpala i z děl slavných autorů, například Josefa Čapka nebo Jana Zrzavého. „Když se dívám na Čapkovy obrazy, cítím, že jsem s ním spřízněná, až mám strach, když se potom dívám na jeho věci, aby se to v mých obrazech neobjevilo.“ Zda a jak moc se Čapkův a Zrzavého vliv v tvorbě Evy Frantové projevuje můžete posoudit sami v Galerii Josefa Lieslera. Galerie je otevřena od úterý do neděle od 13,00 do 17,00 hodin.