e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na duchcovském zámku se letos otevře grafický kabinet

publikováno: 6.1.2021, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na zámek v Duchcově se vrátil unikátní grafický kabinet s rytinami z 19. století. Návštěvníci ho jako součást nového okruhu uvidí poprvé při zahájení letošní návštěvnické sezóny. Obnova kabinetu společně s pořízením virtuální duchcovské obrazárny a knihy Po stopách Valdštejnů součástí celoročního programu Valdštejnové - lvi ve službách císařů.

V jižním křídle piana nobile na zámku Duchcov vznikla vloni nová expozice, která představuje duchcovsko-litomyšlskou větev rodu. Prohlídková trasa prochází apartmán hraběte Jiřího Viléma z Valdštejna-Vartenberka a jeho manželky Antonie Pascaliny Metternichové. Návštěvníci si budou moci prohlédnout hlavní zámecký sál a devět nově instalovaných místností jižního křídla zámku. Místnosti jsou zařízeny podle soupisu mobiliáře z roku 1888.

V závěrečné místnosti nového návštěvnického okruhu pak bude možné spatřit přesnou rekonstrukce grafického kabinetu dle archivních fotografií. Podle písemných záznamů byl umístěn v severozápadním rohu 1. patra. Ještě roku 1814 se v něm nacházelo 148 bíle zarámovaných a zasklených mědirytin. V první polovině 19. století byl kabinet zrušen a sloučen s vedlejší místností. Rozsáhlou duchcovskou sbírku téměř 6500 grafik koupil roku 1898 Arnošt Valdštejn, který počátkem 20. století nechal zřídit grafický kabinet na zámku Doksy. Kabinet, deinstalovaný roku 1968, byl až do nedávné doby prezentován veřejnosti v pozměněné podobě na zámku Zákupy. Unikátní grafický kabinet, který se vrací zpět na Duchcov, bude pro návštěvníky zpřístupněn v sezoně 2021. Už dnes se do něj ale můžete podívat prostřednictvím on-line prohlídky s kastelánkou Lucií Šťastnou.

Projekt Národního památkového ústavu pod názvem „Valdštejnové – lvi ve službách císařů“, který je součástí dlouhodobého programu Po stopách šlechtických rodů, představil v roce 2020 šlechtický rod Valdštejnů. V rámci projektu vznikla také virtuální Duchcovská obrazárna. Můžete si ji prohlédnout tak, jak byla zaznamenána v inventáři zámku z roku 1823 krátce poté, co ji František Adam z Vadlštejna zpřístupnil. "Obrazy, které jsou dnes fyzicky rozptýleny v expozicích a depozitářích několika památek a institucí, se virtuálně vrací na své původní místo a návštěvník si je prohlédne tak, jak byly v minulosti rozmístěny v devíti místnostech piana nobile zámku Duchcov. Najdeme zde valdštejnské podobizny, obrazy s náboženskou a mytologickou tematikou, žánrové výjevy, krajinomalby či zátiší světově proslulých malířů," vysvětlují autoři. Duchcovskou obrazárnu najdete zde

Posledním počinem Valdštejnského roku bylo vydání obrazové publikace „Po stopách Valdštejnů“ autorky Petry Načeradské s fotografiemi Petra Kříže.

Foto: Národní památkový ústav.