e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy pro nákup šperku jako investice

publikováno: 6.1.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Šmahelová

Sdílet: facebook twitter google+

Šperky z drahých kovů jsou krásným dárkem k narozeninám, výročí nebo jiné příležitosti, kdy chceme druhým udělat radost a dát jim najevo, jak důležité místo zaujímají v našem životě. Šperky ze zlata nebo platiny stojí nemalé částky a možná má někdo z vás doma v truhličce rodinný klenot, který se dědí z generace na generaci. Jak ale vybrat takový šperk, který by nám vydržel krásný opravdu dlouho a představoval třeba i dobrou investici do budoucna?

Jaký zvolit materiál?
Stříbro teď necháme trochu stranou, protože zlato a platina jsou ty drahé kovy, které odolávají zubu času, a pokud se šperky z těchto kovů dobře zacházíme, vydrží nám krásné celá desetiletí. Zlato volí lidé pro jeho kvalitu a pevnost. Nejlepší poměr ceny ku kvalitě má pak zlato 14karátové. Je dostatečně odolné na nošení, zároveň si zachovává dobré vlastnosti zlatého kovu. 18karátové zlato je hodnotnější, je ale o něco měkčí. U zlatých náušnic, prstenů a náhrdelníků hraje pak důležitou roli i jistá nadčasovost designu a také péče, kterou šperku věnujeme. Čím více šperky nosíme, tím častěji bychom je měli čistit, popřípadě je zanést ke klenotníkovi na pravidelnou kontrolu a poskytnout jim profesionální péči.

eppi_sperk.jpgKrálovna kovů platina
Jestli chcete kov, který je extrémně odolný, zvolte platinu. Ta se používá ve své čisté podobě a i v té je nádherně kovově bílá, neobsahuje žádné příměsi a nepotřebuje žádné další úpravy. Platina je v posledních letech velmi populární a využívá se především k výrobě snubních prstenů, protože ty, pokud jsou nošeny denně, jsou vystaveny velké zátěži a právě platina dobře odolává vnějším vlivům. Při nákupu platinových šperků počítejte s tím, že platina je těžší než zlato a stejný model vás vyjde cca dvakrát dráž, než kdyby byl vyroben ze zlata.

Pokud uvažujete o koupi zásnubního prstenu, i ten může být vyroben z platiny. Pokud si navíc vyberete šperk osazený certifikovaným diamantem, jeho hodnotu si i malinko pojistíte. Co je to certifikát diamantu? Je to doklad o tom, odkud diamant pochází, jakou má karátovou váhu, barvu, čistotu a velikost. Takový diamant nese jedinečné číslo, které je uvedeno nejen v certifikátu, ale můžete si ho prohlédnout i pomocí mikroskopu na samotném diamantu v podobě laserové inskripce. Vybírejte certifikované diamanty od celosvětově uznávaných gemologických laboratoří, jakými jsou GIA nebo IGI. A nemusíte se omezovat jen na prsteny. I takový diamantový přívěsek z platiny či zlata může být osazen certifikovaným diamantem, popřípadě si můžete pořídit diamanty dva a nechat si z nich vyrobit luxusní náušnice. Pokud byste chtěli v budoucnu šperk prodat, certifikát vám tento proces usnadní. Vstupní hodnotou je v tomto případě nerostné bohatství.

Šperky z drahých kovů jsou nejen krásné, ale mohou představovat i takový alternativní způsob investice. Podobně jako drahé kameny nebo jiná umělecká díla mohou vhodně doplňovat hlavní investiční majetek jako jsou nemovitosti, akcie a dluhopisy.