e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 8. až 10. ledna

publikováno: 6.1.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pestrá nabídka vánočních akcí je za námi, turistická sezóna daleko před námi. Přesto se dá o víkendu vyrazit na výlet. Kromě koncertů, plesů a výstav, které je možné navštívit za každého počasí, jsme pro vás vybrali také turistický pochod, slavnost v kostele či operní přenos. V tipech najdete také informace o lyžařských podmínkách v Krušných horách.

Pálení stromků
Už ve čtvrtek 7. ledna pořádá Centrum volného času v Mostě netradiční likvidaci vánočních stromků. Na zahradě centra si z nich můžete udělat táborák, a to od 16,30 hodin. Kromě opékání buřtů je na programu soutěžení a vzpomínání na vánoční čas.

Plesy
V mosteckém Repre se koná v sobotu 9. ledna maturitní ples Střední školy pro marketing a ekonomiku podnikání.

Koncerty
Anonym V sobotu 9. ledna od 18,00 hodin proběhne ve velkém renesančním sále zámku Klášterec nad Ohří koncert Pěveckého sdružení Anonym.
Novoroční galavečer Z opery do operety a muzikálu" proběhne 11. ledna od 19,00 hodin v Městském divadle v Mostě. Jste zváni na novoroční setkání Festivalového orchestru Petra Macka se zahraničními pěveckými solisty, dirigentem Wolfgangem Hockem a oratorním sborem Liederkranz Schweinfurt e.V.
V pátek 8. ledna hraje v rockovém klubu V+V na Zahražanech v Mostě teplická hardrocková kapela Kamarila.

Krušnohorské poselství
Klub Krušnohorců a PSÚsměv vás zvou na VIII. ročník turistického pochodu - Krušnohorské poselství. Trasy jsou v okolí měst Jirkov a Chomutov, délka 11, 20 a 30 km. Prezentace od 8,00 do 10,00 hodin u klubovny pionýrů v ulici Školní v Jirkově.

Výstavy
Ještě do soboty si můžete v žateckém muzeu prohlédnout výstavu Vůně medu, skořice, zázvoru, věnovanou vánočnímu pečení. Tamtéž vás čeká výstava Cesta do hlubin študákovy a kantorovy duše o životě pedagoga a spisovatele Jaroslava Žáka, autora stejnojmenné předlohy ke slavnému filmu.
Ve čtvrtek 7. ledna v 17,00 hodin se v galerii Josefa Lieslera na Mírovém náměstí v Kadani koná vernisáž výstavy obrazů Václava Suchopárka.
Od středy je v galerii Lurago v Chomutově otevřena výstava mosteckého fotografa Miloše Žihly, nazvaná Žena okem fotografa. Potrvá do 28. ledna a otevřena je ve všední dny od 9,00 do 17,00 hodin a v sobotu do 12,00 hodin. Od úterý 12. ledna (vernisáž je v 17,00 hodin) pak nabídne výstavní síň knihovny v Chomutově další fotografie, tentokrát z Nepálu Jiřího Kopeckého.

Na podporu kostela
Občanské sdružení Středohoří sobě zve všechny zájemce na tradičně lehce netradiční tříkrálovou slavnost do kostela sv. Tří králů v Libouchci na Ústecku, která se koná 8. ledna od 16,30 hodin. S historií kostela a kultem tříkrálovým vás seznámí Vítek Honys, tříkrálový příběh z knížky Anděl v kulichu Otfrieda Preusslera přečte Vašek Formánek, celé představení barokními písněmi doprovodí Michal Pospíšil.

Lyžování
Běžecké tratě na Bouřňáku jsou zatím prošlapané pouze lyžaři, v provozu jsou vak tři sjezdovky denně od 8,00 do 16,00 hodin a v úterý, středu, pátek a sobotu od 18,00 do 21,00 hodin můžete lyžovat za umělého osvětlení.
Na Klínovci je kolem 60 cm technického sněhu (středa) a všechny vleky jsou v provozu a navíc nabízí i 12 km upravených běžeckých tras. V neděli 10. ledna se tam na sjezdovce U Zabitýho koná Krušnohorský pohárek v obřím slalomu.
Lyžařský areál Nowaco na Božím daru hlásí 20 cm sněhu a lyžovat můžete do 16,30 hodin a poté od 19,00 do 20,30 za umělého osvětlení.
Na Klínech na Mostecku je zatím v provozu jeden vlek Poma, kde na sjezdovce leží 40-60 cm technického sněhu s trochou prašanu, na zasněžování ostatních sjezdovek se pracuje. Jezdí se zde od 9,00 do 16,00 a od úterý do soboty od 17,00 do 20,00 hodin. Běžecké okruhy jsou zatím neupravené. Na Klíny můžete vyjet skibusem o víkendu v 8,30 hodin z litvínovského autobusového nádraží.
50 cm sněhu a ideální podmínky hlásí skiareál Mezihoří na Chomutovsku. Denně se tu lyžuje od 9,00 do 16,00 hodin a mimo neděli i večer do 20,00 hodin.

Hurá do opery
Městské divadlo v Žatci uvede již tuto sobotu 9. ledna první letošní přenos z Metropolitní opery v New Yorku. Začátek je v 18,45 hodin v digitálním kině v divadle a uvidíte Straussovu komickou operu Růžový kavalír. V roli maršálky - kněžny z Werdenbergu se představí Renée Fleming a jejího mladého milence ztvární Susan Graham. Další pěvecké party pod dirigentskou taktovkou Jamese Levinea zastanou například Kristinn Sigmundsson a Thomas Allen.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje jdete v rubrice PROGRAMY.